Nieuws/Financieel
860990
Financieel

Gescheiden vaders, let op!

Vorige week vond ik mijn eerste kerstcadeau van dit jaar in de brievenbus: een blauwe envelop van de Belastingdienst met daarin mijn voorlopige aanslag voor 2015. De envelop bevatte een nare verrassing: ik krijg vanaf januari € 170 per maand minder terug.

De tegenvaller komt vooral door de afschaffing van de "aftrek uitgaven levensonderhoud kinderen". Vooral gescheiden vaders hebben hiermee te maken. Een alimentatieplichtige kon de kinderalimentatie namelijk altijd als aftrekpost opvoeren. Een soort alimentatiesubsidie, dus. Hier staat een uitleg voor als u precies wilt weten hoe het zit.

Stel dat u kinderalimentatie betaalt voor drie kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Dan kon u dit jaar maximaal € 250 per maand aftrekken van de belasting. Dat kan ruim € 100 netto per maand schelen.Vanaf 1 januari verdwijnt dit voordeel dus. Dit is onderdeel van de hervorming van de kindregelingen. Op zich is er natuurlijk veel te zeggen voor het vereenvoudigen van de kindregelingen. Deze waren zo ingewikkeld, dat er voor de meeste mensen geen touw aan vast te knopen was.

Hervorming?

Maar laten we eerlijk zijn: het is vooral een bezuinigingsmaatregel. Bezuinigingen zijn een gegeven, maar het is wel zaak om mensen hierop voor te bereiden. Een cryptische brief in november voor de voorlopige aanslag is wat mij betreft volstrekt onvoldoende.Hieronder daarom wat tips voor als u met deze verandering te maken heeft.In diverse media kon u lezen dat u een herberekening van uw alimentatie kunt aanvragen. Ook Rijksoverheid.nl meldt dit.

Herberekening

Een herberekening kan ook zinvol zijn door de verhoging van het kindgebonden budget. Dit is een ander onderdeel van de hervorming. Als uw ex-partner meer kindgebonden budget krijgt, hoeft u mogelijk minder te betalen.

Een waarschuwing is op zijn plaats. Of zo'n herberekening zin heeft, hangt af van wat voor afspraken u destijds met uw ex-partner heeft gemaakt. Als bij de verdeling van de kosten rekening gehouden is met de draagkracht van beide partners, dan kan een herberekening zinvol zijn. In de draagkracht tellen namelijk de bedragen die beide ex-partners ontvangen uit de diverse kindregelingen mee.Als u voldoende inkomen heeft om de alimentatie te betalen, zal de rechter niet snel geneigd zijn het alimentatiebedrag te verlagen.

Advocaten staan in de rij om u te helpen. Zij bieden aan om een herberekening te maken en deze bij de rechtbank in te dienen. Voordat u dit doet, is het wijs om eerst te vragen of zo'n herberekening enige kans van slagen heeft.Een paar uurtjes werk voor de advocaat kost al snel 1.000 euro. Beetje zonde als dit later voor niets blijkt te zijn.Een herberekening van uw alimentatie kunt u ook voor € 50 door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) laten uitvoeren. Voor zo'n berekening heeft u ook gegevens van uw ex-partner nodig, ondermeer over haar (of zijn) inkomen.Als u dit jaar een deel van uw alimentatie aftrok van de belasting, dan krijgt u met een tegenvaller te maken. In veel gevallen heeft een herberekening geen zin. Als u uw alimentatie wilt laten aanpassen, zoek dan eerst uit hoe sterk u staat door hierover een oriënterend gesprek te voeren met een gespecialiseerde advocaat/echtscheidingsbemiddelaar.Neem daarna contact op met uw ex-partner. Als u het samen eens kunt worden over een nieuw alimentatiebedrag, is dit verreweg het handigst. U bespaart dan een hoge rekening van een advocaat. En uw ex trouwens ook.De rechter stelt uiteindelijk het nieuwe alimentatiebedag vast. Als u het samen eens wordt, kan dit zonder veel rompslomp. Als u het niet eens kunt worden, wacht u een moeizaam en kostbaar traject. Het is maar dat u het weet.