Nieuws/Financieel
860992
Financieel

Sigaar uit eigen doos?

Het jaar is begonnen zoals het vorige jaar eindigde: de berichtgeving over alle maatregelen is chaotisch. Gisteren haalde ADP alle journaals met het bericht dat de meeste mensen erop vooruitgaan. Het beeld dat blijft hangen, is dat het 'gewone' salaris minder belast wordt en vakantiegeld meer. Dat is klinkklare onzin. Bovendien laat het loonstrookje maar een deel van het verhaal zien.

In de eerste plaats is er natuurlijk inflatie. Alles wordt duurder. U heeft dat waarschijnlijk al gemerkt aan uw zorgpremie en aan uw boodschappen. Gunstige uitzondering zijn benzine en gas. Dat betekent dat u aan de pomp en op uw energienota een meevaller kunt verwachten.

Kindregelingen

Verschillende kindregelingen zijn samengevoegd. Vooral voor gescheiden vaders kan dit behoorlijke gevolgen hebben. Kinderalimentatie kon tot vorig jaar worden opgevoerd als 'kosten voor levensonderhoud van minderjarige kinderen'. Het kan zomaar zijn dat u een paar honderd euro per maand misloopt. Daar gaat de meevaller die u dacht te hebben.

Bovendien: dit ziet u niet terug op uw loonstrookje. Als u een voorlopige aanslag heeft ontvangen van de Belastingdienst, heeft u waarschijnlijk al gezien dat u een stuk minder terugkrijgt per maand. Als u niet maandelijks een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst, dan wacht u in mei volgend jaar een fikse tegenvaller. Bij deze bent u daar alvast op voorbereid.

Kunt u hier niets tegen doen? Misschien wel. U kunt een herberekening van uw alimentatie aanvragen. Maar de uitkomst daarvan is ongewis. Het kan zijn dat u van de rechter minder alimentatie hoeft te betalen. Maar dat is nog helemaal niet gezegd.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt in stapjes beperkt. Als u een eigen woning heeft, kon u de hypotheekrente tot 2013 tegen het hoogste belastingtarief aftrekken, als u meer verdiende dan €56.532 bruto per jaar. Vanaf vorig jaar wordt dat in stapjes beperkt. Dit jaar gaat de maximale aftrek van 51,5 naar 51 procent. Dat kan een paar tientjes per jaar schelen.

Heffingskortingen.

De heffingskortingen zijn met ingang van vorig jaar inkomensafhankelijk. Dit geldt voor de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De heffingskortingen zorgen ervoor dat u minder belasting betaalt. Wat dat voor u betekent, hangt erg van uw inkomen af. Hier is een rekentool waarmee u kunt uitrekenen hoeveel het voor u scheelt.

Pensioenpremie

Een aantal grote pensioenfondsen (ABP en PFZW) hebben de pensioenpremie verlaagd. De pensioenpremie betaalt u ook via de werkgever. Dus dit leidt tot een hoger bedrag onderaan op uw loonstrookje. Maar dit is eigenlijk een sigaar uit eigen doos. U bouwt hierdoor minder pensioen op. U doet er goed aan om dit bedrag opzij te zetten voor uw pensioen.

Wat betekent dit voor mij?

En dit zijn nog maar een paar van de veranderingen. Als u wilt weten wat er voor u verandert, kunt u deze tool invullen. U vult een paar vragen in over uw persoonlijke situatie, en krijgt een handig overzicht van veranderingen die voor u gelden. Dan weet u ongeveer waar u aan toe bent.