Nieuws/Financieel
860993
Financieel

Zo houdt u geld over!

De oliebollen en de kerstdiners zijn verteerd, de kerstboom is opgeruimd en veel Nederlanders zijn vol goede voornemens het nieuwe jaar begonnen. In de sportscholen is het nog superdruk, maar de eerste voornemens zijn ook al weer gesneuveld.

Bijna de helft van de Nederlanders maakt aan het eind van het jaar goede voornemens. Traditioneel op één staat al jaren afvallen (meer bewegen en gezonder eten). Ook tijd besteden aan familie en vrienden scoort altijd hoog. En elk jaar proberen tienduizenden Nederlanders op 1 januari te stoppen met roken.

Financiële voornemens

Opvallend de laatste jaren is dat ook financiële voornemens in de top-3 staan. Veel Nederlanders willen spaarzamer met geld omgaan en schulden afbetalen.

Het probleem met goede voornemens is dat we ons er niet aan houden. We hebben te weinig discipline om elke week naar de sportschool te gaan. En na twee weken zijn we weer begonnen met roken en gestopt met gezonder eten.

Reptielenbrein

Hoe komt dat? Omdat ons gedrag wordt gedomineerd door ons reptielenbrein. Dit is het deel van de hersenen dat we gemeen hebben met dieren. Het is gericht op overleven en voortplanten. Het reptielenbrein werkt als een automatische piloot. En gelukkig maar, want anders zouden we over alles wat we doen elke dag opnieuw moeten nadenken.

Goede voornemens maken we met ons mensenbrein. Aan het eind van het jaar kijken we terug op het jaar dat achter ons ligt en maken plannen voor het nieuwe jaar. Het vermogen om te plannen onderscheidt ons van dieren. Maar tussen alle dagelijkse verleidingen wint het reptielenbrein het vaak.

Trucs

Er zijn natuurlijk wel trucs om goede voornemens meer kans van slagen te geven. Het helpt om een voornemen om te zetten in een concreet plan met concrete doelen. En om uw vrienden te vertellen welke goede voornemens u heeft gemaakt.

Het probleem van deze technieken is dat ze afhangen van discipline. En daarom nemen we toch die sigaret als we gestresst zijn en komen we na het boodschappen doen met de verkeerde spullen thuis.

Automatische overboeking

Maar er is hoop. Nu u weet hoe het werkt (en u bent zo eerlijk om toe te geven dat u eigenlijk een dier bent), dan kunt u nú actie ondernemen om te zorgen dat u uw goede voornemens waarmaakt en niet afhankelijk bent van uw discipline.

Stel dat u meer wilt sparen voor leuke dingen. Maak dan vanavond nog een maandelijkse automatische overboeking van uw betaalrekening naar uw spaarrekening. Op deze manier slaat u drie vliegen in één klap. (1) U spaart, zonder dat u afhankelijk bent van discipline. (2) U doet waarschijnlijk minder impulsaankopen, want het geld staat niet meer op uw betaalrekening. (3) En u heeft een spaarpotje voor leuke dingen.

Energierekening

Een tweede tip om snel veel geld te besparen. Eén van de grootste maandelijkse kosten is de energierekening. Een gemiddeld gezin met twee kinderen geeft hier al gauw € 150 tot € 200 per maand aan uit.

Het is vrij gemakkelijk om hier honderden euro’s per jaar op te besparen. Hoe? Door te wisselen van energieleverancier. De consumentenbond heeft een hele handige energievergelijker. U ziet in één oogopslag hoeveel uw voordeel is en met een paar drukken op de knop is je overstap geregeld. U hoeft maar één keer iets te doen en bespaart het hele jaar op uw energierekening.

Ik wens u een heel gelukkig en spaarzaam 2015!