Nieuws/Financieel
860994
Financieel

Extra aflossen voor goede nachtrust

Deze week valt het eerste loonstrookje van 2015 op de mat. Veel mensen houden  onder aan de streep meer over. Geldt dat ook voor u? En zo ja, wat doet u met deze meevaller? Geeft u alles uit? Of zet u het op een spaarrekening? Heeft u er wel eens aan gedacht om extra af te lossen op uw hypotheek?

Veel mensen denken hier wel eens aan, maar ze worden ontmoedigd. Overheid en banken werpen allerlei drempels op om extra af te lossen, zoals boeterentes en fiscale regels. Het woud aan regeltjes maakt het moeilijk uit te rekenen waar u precies aan toe bent.

Extra aflossen

Toch is het in veel gevallen gunstig om extra af te lossen op uw hypotheek. U bespaart per maand doordat u minder hypotheekrente betaalt. Dit levert vaak meer op dan spaarrente. Daarnaast betaalt u geen vermogensbelasting over het bedrag dat u extra aflost. En misschien kunt u zelfs een lagere rente bedingen bij uw bank omdat de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw huis daalt.

U kunt natuurlijk precies uitrekenen hoeveel u per maand bespaart. Maar nog belangrijker is het dat u rustig wilt slapen. Hoe langer u wacht met extra aflossen op uw aflossingsvrije hypotheek, hoe groter de kans dat u op enig moment tegen een restschuld aanloopt.

Pensioen

Wat mensen daarnaast vaak vergeten, is dat het recht op hypotheekrenteaftrek na 30 jaar vervalt. Zult u net zien dat u ineens hogere maandlasten heeft op het moment dat u van uw pensioen wilde gaan genieten. En dat u geen nieuwe lening krijgt van uw bank om de aflossingsvrije hypotheek te financieren.

Er zijn wel een paar opletpunten als u extra wilt aflossen. Het is verstandig om een buffer achter de hand te houden voor onverwachte gebeurtenissen. Als uw geld in uw huis zit, kunt u het niet gebruiken om de koelkast te vervangen of een paar maanden werkloosheid te overbruggen. Bedenk daarbij dat een buffer ook goed is voor uw nachtrust.

Hypotheekregels

Begin 2013 zijn de hypotheekregels aangescherpt. Als u van plan bent om in de toekomst een duurder huis te kopen, dan is het niet gezegd dat het financieel voordelig is om uw aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Maar de vraag is: hoeveel nachtrust is u dat waard?

Let op bij een spaar- of beleggingshypotheek

Als u een spaar- of beleggingshypotheek heeft, kunt u het beste met uw adviseur bellen. Aan zo'n hypotheek zijn namelijk allerlei fiscale voorwaarden verbonden. Als u teveel op aflost, kunt u met een naheffing te maken krijgen. Bij een spaarhypotheek is het daarnaast vaak gunstiger om extra te storten in de spaarpot in plaats van af te lossen. Hier zijn allerlei restricties aan verbonden.

Boeterente

Banken rekenen soms een boeterente als u extra aflost op uw hypotheek. Meestal mag u 10% van de oorspronkelijke lening extra aflossen per jaar.

U kunt ervoor kiezen om een groot bedrag in één keer extra af te lossen, of per maand een klein bedrag. Dat kan per automatische incasso. Ook hier geldt weer dat de voorwaarden verschillen per bank.

Slim

Kortom: extra aflossen op uw hypotheek is in veel gevallen slim. Als was het maar om ’de kans op een restschuld te verkleinen. U hoeft niet precies uit te rekenen hoeveel u dit per maand scheelt. Maar u moet wel even opletten dat u niet te maken krijgt met een boete of naheffing. Daarvoor moet u – helaas – even goed uitzoeken hoe het bij uw hypotheek zit. Laat u daardoor niet ontmoedigen.