Nieuws/Financieel
860997
Financieel

Spaarder, kijk in de spiegel

Aan de daling van de spaarrente lijkt maar geen einde te komen. Aanbieders van beleggingsproducten spelen daar gretig op in. Dat spaargeld ligt er maar te verpieteren, zo stellen ze. Zo zonde. Beleggen biedt een veel hogere opbrengst.

Zo stegen de aandelen op de Amsterdamse beurs in 2013 gemiddeld met 17% in waarde en ook dit jaar staat de beurs nog in de plus. Daar sta je dan als spaarder met een rentevergoeding van 1,5% per jaar.

Wat de aanbieders er doorgaans niet bij vertellen, is dat de beurs ook 17% kan dalen. Zelfs met meer. Het is waar dat de beurs op de lange termijn – we hebben het dan snel over periodes van 20 á 25 jaar – gemiddeld per jaar meer rendement oplevert dan sparen. De vraag is echter of u die rit gaat uitzitten. Doe voordat u gaat beleggen één ding: bekijk welk bedrag u op de beurs wilt beleggen en haal daar eens 25% vanaf. Krijgt u van zo’n verlies buikpijn?

Slapeloze nachten? Is het antwoord ja, dan kunt u wellicht beter blijven sparen. Of met een veel lager bedrag gaan beleggen.

Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Zodat de verliezen weer goedgemaakt kunnen worden door betere jaren. Teveel beleggers raken in een slecht aandelenjaar in paniek en verkopen al hun beleggingen. En zetten het geld weer op de spaarrekening. Omdat ze ’s nachts wakker liggen uit angst dat ze nog meer zullen verliezen. Kijk dus eerst goed in de spiegel voordat u adviezen dat u toch echt zult moeten beleggen opvolgt.