Nieuws/Financieel
860998
Financieel

Houd spaargeld flexibel

Vanwege de lage rente die we momenteel met sparen verdienen, kijken veel Nederlanders om zich heen. Kunnen ze iets met hun spaargeld doen zodat dit meer oplevert?

Sommigen gaan beleggen, anderen lossen hun hypotheek af en degenen die willen blijven sparen, kiezen er wellicht voor om dit geld een aantal jaren tegen een iets hogere rente in een deposito vast te zetten.

 

Op zich is het verstandig om het meeste uit je geld te halen. Maar het is niet verstandig om daarbij enkel en alleen naar het verschil in opbrengst te kijken. Laat ook meewegen dat je niet meer over het geld kunt beschikken.

Bij beleggen is dat nog het minst het geval. Je kunt immers je beleggingen verkopen wanneer je wilt. Maar als je echt moet verkopen, zou dat wel eens verlies kunnen opleveren. Bovendien is de opbrengst van beleggen, zeker op de korte termijn van enkele jaren, niet zeker.

 

Geld niet bij de hand

Geld op een deposito kun je eveneens opnemen. Maar je betaalt vermoedelijk een boete en kosten, waardoor je rentevoordeel verdwijnt. Geld waarmee je nu een hypotheek aflost, is tenslotte echt weg. Dat haal je niet meer terug, tenzij je het voor elkaar weet te krijgen dat de bank je een extra hypotheek op je huis geeft.

Dus wat als je het geld ineens voor een onverwachte tegenvaller nodig hebt? Of omdat je er na een jaar een veel betere bestemming voor hebt gevonden?

Een dergelijke flexibiliteit is ook wat waard. Laat dat dus meewegen bij de verschuiving van spaartegoed.