Nieuws/Financieel
861000
Financieel

Schelden op belasting

Belasting is in veel kringen een scheldwoord en de laatste weken zullen niet hebben geholpen. Het gestuntel met de fiscale bijtelling voor de leaseauto, de ’verrassing’ dat er 642 miljoen euro extra gemeenschapsgeld naar Brussel moet en de vijf à zes miljoen Nederlanders die ineens in hun inkomstenbelasting worden geconfronteerd met een naheffing omdat politici en bewindslieden hebben zitten slapen.

Het is allemaal niet fraai en het versterkt een beeld dat bij veel burgers heerst: ik pas goed op mijn centen, waarom doet de overheid dat dan niet? Deugt het Haagse huishoudboekje wel?

Geloof het of niet, maar die negatieve beeldvorming is een zeer ernstige zaak. Belasting betalen is namelijk broodnodig. We moeten nu eenmaal die zaken financieren waarvan we als land hebben afgesproken dat we dat gezamenlijk doen. Aan elkaar een sociaal vangnet bieden, dijken en wegen bouwen, openbare veiligheid, om er maar een paar te noemen. Een dijk bouwen kunnen we namelijk niet in ons eentje.

Draagvlak

Voor de financiering van die projecten middels belastingheffing is draagvlak nodig. Als belastingbetaler wil je dat er zinnig en zuinig met je geld word omgesprongen. Het is immers geld van ons allemaal. En ja, dat wordt wel eens vergeten.

Voor het draagvlak is het ook belangrijk dat we een duidelijk en rechtvaardig belastingsysteem hebben. Over wat rechtvaardig is, kun je discussiëren totdat het water je in de schoenen loopt, omdat in feite niemand voor de dijk van de buren wil betalen.

Maar duidelijke belastingregels en een goede boekhouding over onze belastingpot is het minste dat je als burger mag verwachten.