Nieuws/Financieel
861001
Financieel

Blauw oog voor spaarders

Spaargeld bij een bank stallen en geen rente ontvangen, maar juist betalen. Aan de bank. Zo’n negatieve spaarrente druist regelrecht in tegen het Nederlandse rechtvaardigheidsgevoel.

Daarom kreeg de Duitse internetbank Skatbank die recent in Duitsland zo’n negatieve spaarrente voor particuliere klanten invoerde, zoveel aandacht. Weliswaar geldt dit pas vanaf tegoeden van 500.000 euro, maar de toon is gezet.

Ook in Nederland bevinden de spaarrentes zich in een ongekende spiraal omlaag. Krijgen consumenten ook hier te maken met negatieve rentes? Op zich is dat mogelijk, al zullen banken in hun onderlinge concurrentiestrijd dat niet snel laten gebeuren. Veel hangt af van de verdere ontwikkeling van de algemene rentestand die door de Europese Centrale Bank wordt bepaald.

Negatieve rente

In feite kent Nederland echter al een reële negatieve spaarrente. Na aftrek van inflatie houden de meesten niets van hun spaarrente over. Degenen die belasting over hun spaargeld betalen (1,2 procent) zakken nog verder in het rood.

Menig spaarder zal worden verleid door de hogere rendementen op aandelen. Met beleggen is niets mis, maar breng de risico’s goed in kaart. Voor iedereen met een spaar(bank)hypotheek geldt: ga eens kijken of u extra kunt storten in het spaardeel van deze hypotheek. De spaarrente is hier gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt.

Troost

Voor spaarders die blijven sparen, is er een kleine troost. De aangroei wordt minder bepaald door de rente dan door de bedragen die u elke maand weer opzijzet. Beperk de schade door te blijven kiezen voor een spaarrente die nog enigszins opweegt tegen inflatie en belasting.