Nieuws/Financieel
861004
Financieel

Let op de kosten

De Financiële Telegraaf heeft vorige week de jaarlijkse prijzen van DFT Financieel Product van het Jaar uitgekeerd.

De jurywinnaar was een beleggingsproduct van het Amerikaanse Vanguard. Het publiek dat op DFT.nl zijn stem uitbracht, koos voor een product van het Nederlandse Think ETF’s. De gemene deler is dat beide producten met relatief lage kosten zijn.

Lage kosten zijn niet alleen belangrijk voor beleggers, maar voor alle consumenten. Bij hypotheken, levensverzekeringen, pensioenen en beleggingen zijn lage kosten cruciaal. Dat is omdat ze vaak erg lange looptijden hebben, het om grote bedragen gaat en omdat er in of bij deze producten een vorm van kapitaalopbouw zit.

Hoge kosten hebben een vernietigende invloed op de snelheid waarmee dat kapitaal aangroeit. De schade loopt al snel in de duizenden euro’s, zoals iedereen met een woekerpolis kan beamen.

Woekerproducten

Waarom tuinen zoveel mensen in zulke ’woekerproducten’?

Allereerst omdat het ingewikkelde producten zijn. Dat biedt aanbieders de ruimte om kosten te verbergen. Regelgeving heeft daar inmiddels grenzen aan gesteld. Dat betekent niet dat de problemen voorbij zijn.

Onze grootste vijand zijn we namelijk zelf. Ons gevoel voor de lange termijn is niet loepzuiver: we hechten grotere waarde aan kortetermijnvoordeel. Kiezen tussen een jaarlijks kostenpercentage van 1,21 of 1,36%? Als de aanbieder met 1,36% aan kosten een mooie waardebon van 200 euro geeft, kiezen veel mensen al snel hiervoor. Een beslissing die de komende jaren vele honderden euro’s kan gaan kosten. Let dus op kosten, ook die achter de komma en laat u nooit afleiden door lokkertjes!