Nieuws/Financieel
861005
Financieel

Goede voornemens: langer leven

Goede voornemens, om maar eens een blik clichés open te trekken, horen traditioneel bij de eerste dagen van een nieuw jaar.

De een stopt met roken, de ander wil afvallen en hele volksstammen nemen zich voor om te gaan sporten. De gezondheid is meestal de belangrijkste overweging. Gezonde mensen zitten beter in hun vel én leven langer. Wie wil dat niet?

Even afgezien van de statistische werkelijkheid dat veel voornemens in een goedbedoelde poging stranden, is de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders flink gestegen. Kennelijk doen we onbedoeld toch iets goed.

Die hogere leeftijd brengt ook problemen met zich mee. Is het pensioen straks toereikend voor die jaren extra? Kan ik de zorg krijgen (lees: betalen) die ik eventueel later nodig heb? Zijn er andere financiële bronnen? Ga ik kleiner wonen of niet?

Pensioen

Een beetje van de tijd die we nu besteden aan inspanningen om gezond te blijven, zouden we wellicht in deze vragen kunnen steken. Dat zou tot flinke verbeteringen in onze pensioensituatie kunnen leiden. Iedereen die hier echter serieus over nadenkt, komt al snel het probleem tegen dat veel onzeker is.

Allereerst omdat de meesten niet echt een idee hebben van wat ze na pensionering daadwerkelijk willen doen. Gaat het Grote Genieten beginnen? Elke dag bungeejumpen, een riviercruise maken en daarna uit eten bij La Petite Surprise? Of lezen we liever een boek in de tuin en daarna een biertje in de kroeg om de hoek? Het prijskaartje verschilt nogal.

Wie zijn pensioen wil verbeteren, zal eerst moeten beslissen wat dat gewenste pensioen eigenlijk is. Voor wie nog een goed voornemen zoekt...