Nieuws/Financieel
861006
Financieel

Dooie kortingsmus ANWB

De brandstofprijzen zijn dankzij de dalende olieprijs ook een beetje gedaald. Als ik bij mijn tankstation te horen krijg dat er nog wat af kan, ben ik echter direct geïnteresseerd. Zes cent per liter? Ja, graag.

Ik hoefde enkel mijn ANWB-pas even te overhandigen, die werd geregistreerd en de pechhulpdienst zou contact met me opnemen. Daarna zou ik bij elke tankbeurt korting krijgen. De korting zou bij de eerste keer tanken zelfs 12 cent per liter zijn. De bedragen zouden worden bijgeschreven bij mijn kortingstegoed. Hoera!

Actie

De actie bestaat al lange tijd en is een samenwerking tussen de ANWB en UnitedConsumers. In mijn hoofd zat ik al uit te rekenen wat zij me gaan besparen.

Dat had ik beter niet kunnen doen. Uit de informatie op de website van de ANWB, blijkt dat de korting wordt gerekend vanaf de landelijke gemiddelde adviesprijzen voor brandstoffen. En deze adviesprijzen blijken wel erg hoog. Zo hoog dat ik betwijfel of ze aan veel pompen wel echt worden berekend.

Zo tank ik op mijn vaste stek een liter LPG voor bijna 20 cent onder die richtprijs. De korting van 12, laat staan 6 cent ga ik dus in de verste verte niet halen. De consument die hieraan wel flinke kortingen overhoudt, zou zich moeten afvragen of hij niet op een veel te dure plek tankt.

Schrale troost

Als doekje voor het bloeden biedt de ANWB leden nog wel een korting van één cent per liter, ongeacht de echte prijs aan de pomp. Een schrale troost die het blij-met-een-dooie-mus gevoel bij mij niet wegneemt. Alle respect voor de ANWB om onze fiscaal opgeblazen brandstofprijzen omlaag te krijgen, maar kan het niet een beetje scherper?