Nieuws/Financieel
861007
Financieel

Los tophypotheek af

Dat huizen onder water staan – de hypotheek is hoger dan de waarde van de woning – is niet nieuw. In het verleden hebben veel huizenbezitters een tophypotheek afgesloten, waarbij de lening direct vanaf het begin hoger lag dan de woningwaarde of net daaronder.

Het nadeel van een dergelijke tophypotheek is dat je een hogere rente betaalt. Omdat het risico van de bank groter is, valt de hypotheek in een hogere risicoklasse.

De meeste banken kennen enkele risicoklassen, van laag naar hoog. De rente loopt mee op. Bepalend is meestal de hoogte van de lening ten opzichte van de zogeheten executiewaarde.

Lagere rente

Bij hypotheken in een hoge risicoklasse kan aflossen erg gunstig zijn. Over het aflossingsdeel hoeft er geen rente meer te worden betaald. Dat is duidelijk. Maar ook voor de resterende hypotheek kan de rente omlaag omdat je in een lagere risicoklasse valt. Bij één of twee stapjes lager kan dat al snel 0,5 procent schelen. De bank kan om een nieuw taxatierapport vragen, maar dat hoeft niet. Banken zijn doorgaans blij met een aflossing, want ze kunnen meer met die tophypotheken in hun maag zitten dan de klanten die er een hebben. Banken houden niet van risico.

Zo’n renteverlaging was vroeger doorgaans alleen mogelijk aan het einde van de rentevaste periode. Aflossen is dan ook boetevrij. Het kan echter geen kwaad om hierover ook tijdens de rentevaste periode met de bank te praten. Er zijn inmiddels namelijk banken die besluiten om direct zowel aflossing als renteverlaging toe te staan.

Naar mijn mening zou elke bank hier constructief aan mee moeten werken. Zoals gezegd: ook de bank heeft wat te winnen bij aflossing.