Nieuws/Financieel
861017
Financieel

Hoog dividend is geen zekerheid

Een lezer wijst mij op BeursPlaats.nl, vanwaar hij e-mails ontvangt met aanbevelingen om te beleggen in Amerikaanse aandelen. Het gaat vooral om aandelen die op kwartaal- en zelfs op maandbasis dividend uitkeren, waardoor er een dividendrendement van circa 8 procent per jaar behaald kan worden. Is dit te mooi om waar te zijn?

De website presenteert zich als een platform voor onafhankelijk beleggingsadvies. Al snel wordt duidelijk dat vooral beleggen in dividendaandelen wordt bedoeld, zoals valt op te maken uit de slogan op de website ’succesvol beleggen in dividend aandelen met beleggersplaats.nl’. In één van de nieuwsbrieven met de kop VeelDividend.nl worden Amerikaanse aandelen anoniem aanbevolen. Daar staat dat het een goed koopmoment voor deze aandelen is, nadat de beurzen begin dit jaar gedaald zijn. De aandelen zijn goedkoper en het dividendrendement is hoger, ervan uitgaand dat het dividend niet verlaagd wordt. Er volgen er vijf kooptips, waarvan het dividendrendement minimaal 7,56 procent tot maximaal 10,77 procent bedraagt.

Dat is zeer interessant als u minder dan 2 procent per jaar op uw spaarrekening ontvangt. Wat onvermeld blijft, is dat de hoogte van het dividend geen zeker gegeven is. De onderneming zal wel goed moeten blijven draaien om voldoende geld te verdienen om op die manier het dividend uit te kunnen blijven keren.

 

Positief of negatief?

De indruk wordt gewekt dat het toekomstige dividend een prima manier is om uw inkomen aan te vullen. U zult zich wel moeten realiseren dat als u de kooptips opvolgt, u in aandelen belegt. Dat is een groot verschil met een spaarrekening. Daarnaast wordt er in de informatie te veel de nadruk op dividendrendement gelegd. Uiteindelijk wordt het rendement bepaald door het dividendrendement plus de koersontwikkeling die zowel positief als negatief kan zijn. Daar wordt in de nieuwsbrief niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Het is wel duidelijk dat ook dit soort aandelen kan dalen, want hoe ontstaat anders dit goede koopmoment nadat de beurzen begin dit jaar gedaald zijn?

Interessant is nog te weten hoe u van deze tips gebruikt kunt maken. U moet zich abonneren om deze kooptips te ontvangen. Een abonnement kost 37,50 euro per kwartaal, maar dat is de eerste drie maanden gratis als u een abonnement van een half jaar afsluit. Daarnaast wordt u een transactietegoed van 200 euro in het vooruitzicht gesteld als u een rekening bij BinckBank opent. Dat transactietegoed is drie maanden geldig. Het betreft hier een reguliere aanbieding waarop de aanbieder meelift.

 

Risico's gebagatellisseerd

Tot slot heb ik niets tegen het beleggen in aandelen die verhoudingsgewijs een hoog dividend uitkeren. Daar is een aantal beleggingsfondsen zeer succesvol mee. Bij die fondsen is het klip-en-klaar dat u in aandelen belegt en daarmee risico’s neemt. Dat komt bij deze aanbieder onvoldoende aan de orde en wordt daarmee gebagatelliseerd.

Dan rest nog de vraag: is het te mooi om waar te zijn? Als u zichzelf die vraag stelt dan is dat meestal ook zo en ik ben nog niet van het tegendeel overtuigd.