Nieuws/Financieel
861020
Financieel

Spaarder smacht naar rendement

De rente is laag en dat betekent dat het rendement op uw spaarrekening of op degelijke staatsobligaties ook laag is. Dit rendement is niet of nauwelijks voldoende om de belastingheffing in box 3 en de inflatie te compenseren. Beleggers gaan daarom op zoek naar mogelijkheden om het rendement te verhogen. Wat zijn daarbij de kansen en beperkingen?

 De verleiding is groot om te investeren in projecten waarvan het risico ogenschijnlijk beperkt is, maar die wel een aanzienlijk hoger rendement bieden dan de rente op een spaarrekening. Maar rendement en risico gaan wel altijd hand in hand. Als het rendement aanzienlijk hoger is, dan zullen de risico’s ook hoger zijn.

Dat hoeft geen probleem te zijn als u bereid bent die risico’s bewust te nemen. Uit de ervaringen van teleurgestelde beleggers maak ik op dat dit vaak niet het geval is. De kans op een financieel ongeluk of erger, financieel drama ligt daarmee dan ook op de loer. Dan heb ik het nog niet eens over het risico dat een aanbieder de boel belazert en er met uw geld vandoor gaat. Ook daar zijn genoeg voorbeelden van.

Dividend

Een populair beleggingsthema in 2014 was dividend. U belegt dan in aandelen met een hoog dividendrendement. Daarbij kunt u denken aan een dividendrendement van 5% per jaar. Dat is aanmerkelijk hoger dan de rente op een spaarrekening. Maar u belegt wel in aandelen met alle risico’s van dien. Ook hier gaan risico en rendement hand in hand. Ondanks het hoge dividendrendement kunnen ook deze aandelen in waarde dalen. Dat is heel vervelend als u op dat moment uw geld nodig heeft.

 Voordat u uw spaargeld in dividendaandelen belegt, zou u zichzelf eerst moeten afvragen of u bereid bent de beleggingsrisico’s te accepteren. Nog belangrijker is de vraag of u zich die risico’s ook kunt veroorloven. Wat zijn de financiële gevolgen als het vermogen 10%, 20% of nog meer in waarde daalt? Wat moet u dan doen als u niet meer risico wilt nemen? Wat mij betreft kunt u dan het beste de verleidingen van hoge rendementen weerstaan en het geld op de spaarrekening houden. Er is immers geen enkele dwang, u heeft uiteindelijk zelf de keuze.