Nieuws/Financieel
861053
Financieel

Broodje Aap in de Groene

In de Groene Amsterdammer van 7 mei 2014 staat een artikel waarin wordt beschreven dat weinig mensen baat hebben bij schuldhulpverlening. In slechts 15 procent van de gevallen worden de schulden van mensen die zich bij de schuldhulpverlening melden daadwerkelijk aangepakt.

De Groene Amsterdammer schrijft dit op basis van eigen onderzoek en baseert zich op cijfers uit een rapport van Peter Westen, schuldhulpadviseur in Drenthe, dat hij maakte in opdracht van de Onafhankelijke Partij Drenthe (OPD). Zijn conclusie is dat het stelsel van schuldhulpverlening failliet is. “Het aantal schulden is vele malen groter en het aantal gerealiseerde oplossingen is vele malen lager dan de officiële cijfers ons willen doen geloven”, aldus Peter Westen.

Maar wie is deze onderzoeker? Nadat Peter Westen zelf in de schuldhulpverlening heeft gezeten stuurt hij in 2010 een brief naar alle fractievoorzitters in veel gemeenten met de titel “De huidige schuldhulpverlening is failliet”. De kredietbanken sturen daarop een reactie aan de fractievoorzitters. Een quote uit deze brief: “De heer Westen lijkt een kruistocht tegen de kredietbanken te zijn gestart. Zo was hij aanwezig bij een conferentie in Meppel en stond hij onlangs voor het kantoor van de GKB Drenthe in Assen visitekaartjes uit te delen aan klanten. Medewerkers van de GKB Drenthe  hebben hem vriendelijk verzocht weg te gaan en dat deed hij pas na fors aandringen. Doordat deze man een aantal woorden en namen uit het vak gebruikt, lijkt hij er verstand van te hebben. Zijn informatie is echter knip- en plakwerk, verkeerde zaken zijn aan elkaar geknoopt, foute conclusies worden getrokken en hij is volstrekt onvolledig.”

 

Bij Kredietbank Nederland wordt in 70 procent van de gevallen de schulden van mensen die zich melden succesvol opgelost. Dit is inclusief de mensen die zich melden, maar volgens de beleidsregels van de gemeenten geen recht op schuldhulpverlening hebben. Als je deze categorie er af haalt is het succespercentage zelfs 85 procent!

Vier jaar probeert de onderzoeker tevergeefs mensen er van te overtuigen dat de schuldhulpverlening failliet is. Hij doet onderzoek voor de OPD, een partij die sinds 2007 niet meer actief is in Provinciale Staten van Drenthe. En de gerenommeerde Groene Amsterdammer trapt er in. Jammer, maar het is toch echt een broodje aap.