Nieuws/Financieel
861062
Financieel

Opkomende landen

De meeste beleggers verwachten dat de groei van opkomende economieën voorlopig hoger zal zijn dan van ’ontwikkelde’ landen. Vanwege de gezonde overheidsfinanciën en de snelgroeiende welvaart.

Daarbij komt dat de opkomende markten normaliter profiteren van een gematigde groei van de wereldeconomie in combinatie met ruim monetair beleid, een aantrekkelijke waardering en een toenemende risicobereidheid. Gemeten over de laatste 12 maanden blijven echter de aandelen van opkomende markten in euro's met -7% (-3% in lokale valuta) fors achter bij de aandelen van de rest van de wereld. De MSCI World-index heeft in een jaar tijd namelijk een rendement van +11% geboekt.

Er zijn grote verschillen binnen de MSCI Emerging Markets Index: Thailand heeft het goed gedaan met +17% (in euro's) in een jaar tijd, terwijl Peru -30% behaalde. De rendementen van deze kleine markten maken echter niet zo heel veel uit. Wat echt telt zijn zwaargewichten als China en Brazilië, Taiwan, Zuid-Afrika, India, Rusland en Mexico. Het achterblijven van deze markten kan worden verklaard door onder andere een groeivertraging in China.

Door de afkoeling van de Chinese economie is de vraag naar grondstoffen afgenomen en de prijzen daarvan gedaald. Dit heeft een negatief effect gehad op de grondstofexporteurs Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika.

Japan

Ook heeft het zeer ruime monetaire beleid in Japan de opkomende markten niet geholpen. De lage rente in Japan heeft geleid tot een forse daling van de Japanse yen, wat de concurrentiepositie van Japanse bedrijven heeft geholpen. Dat ging echter wel ten koste van concurrenten in opkomende markten, zoals Taiwan.

De langetermijnperspectieven van de opkomende markten zijn echter nog gunstig. En de waardering van deze aandelenmarkten is relatief laag. Dus kijk vooruit en niet achteruit.