Nieuws/Financieel
861067
Financieel

Crack, drank en ego

Regelmatig lees je verhalen in de media over excessen van bestuursvoorzitters in het bedrijfsleven en bestuurders bij (lagere) overheden. Met onlangs als dieptepunt de crack rokende, drinkende burgemeester van Toronto. Dat is slecht voor het imago van een stad.

Wanneer topbestuurders van bedrijven excessief gedrag vertonen of zich zonnekoningen wanen, kan dit zelfs tot ondergang van deze bedrijven leiden. Denk aan de implosies van World Bank of Royal Bank of Scotland (RBS).

Aandeelhouders dus opgelet! Wat zijn de tekenen van een bestuursvoorzitter die de controle kwijt is? Ten eerste grootheidswaanzin: een topman die het succes van een bedrijf volledig aan hem zelf toeschrijft. Denk aan JeanMarie Messier die het Franse bedrijf Vivendi ’transformeerde’ en daarmee het vakkundig financieel de afgrond in loodste. Hij werd ook J6M genoemd: ’JeanMarie Messier Moi-MêmeMaître-du-Monde’. Topmannen die vaak op de voorpagina’s van businessbladen staan, plegen vaker domme acquisities.

Een ander teken is ’overcontrole’: de topman omgeeft zich met jaknikkers en tracht allerlei details te controleren. Een derde teken is een perverse besluitvorming – de vermenging van privé- en bedrijfsuitgaven – en een obsessie met overnames. Zo gaf Messier 17,5 miljoen dollar van Vivendi’s geld uit aan een woning in New York voor hemzelf. Fred Goodwin, topman van RBS ’micromanagede’ de bouw van een nieuw hoofdkantoor; ’Fredtown’. Tussendoor had hij ook nog de tijd om zelf de kerstkaarten van het bedrijf te ontwerpen.

Hoe langer een topman in het zadel zit, hoe groter het risico dat hij dit soort ijdel gedrag gaat vertonen. Hij kan dan ook denken dat hij zo briljant is dat hij weigert om af te treden.

Wat kunnen bedrijven doen om te voorkomen dat hun bestuurders zich ’excessief’ gaan gedragen? In een recente studie van MWM Consulting wordt geadviseerd dat besturen ’gedragsrisico’ standaard op hun agenda moeten zetten. Geldt dit ook in Nederland? Zeker, dit zijn onderwerpen die ook hier spelen en goed in de gaten gehouden moeten worden door aandeelhouders en hun vertegenwoordigers, zoals de VEB.