Nieuws/Financieel
861070
Financieel

Californië als voorbeeld voor de eurozone

Tot een paar jaar geleden was Californië het probleemkindje van de VS. De staat vertoonde veel overeenkomsten met de eurozone: een enorm begrotingstekort, hoge schulden, een dramatische vastgoedmarkt en hoge werkloosheid. In een recent artikel van ECR Research wordt een analyse gemaakt van beide economieën.

Californië heeft echter een sterk herstel meegemaakt de laatste jaren. De Democratische gouverneur Jerry Brown kreeg de begroting onder controle. Het budgettekort van 25 miljard dollar in 2011 is omgezet in een surplus van 4 miljard dollar! Ook de werkgelegenheid neemt sterk toe, de huizenmarkt is hersteld.

 

Waar Californië zijn problemen daadkrachtig heeft aangepakt, blijft Europa onvoldoende slagvaardig. Brown kreeg grip op de begroting door het verhogen van btw en belastingen op hoge inkomens. In Europa is de belastingdruk echter al hoog, zodat er minder ruimte is voor verhogingen. Ook had Californië baat bij een opleving in de rest van de VS. In de eurozone zitten landen nog zo diep in de put dat zij elkaar niet omhoog kunnen helpen. Brown heeft ook het politieke besluitvormingsproces vereenvoudigd, waardoor nieuwe wetten en maatregelen sneller konden worden doorgevoerd. In Europa blijft de besluitvorming stroperig.

 

Hoewel Californië er nu veel beter voorstaat zijn er nog problemen: hoge schulden en ongedekte pensioenen gezondheidsverplichtingen. De werkloosheid bedraagt nog steeds 8,5 procent en bijna een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. In 2012 gingen nog twee steden failliet. Ook Europese landen kampen met hoge schuldenbergen en krakende pensioen- en zorgstelsels. De werkloosheid is in onder andere in Spanje en Griekenland erg hoog. Veel banken hebben nog veel slechte leningen en de malaise in vastgoed is niet voorbij. Ondanks het hosanna op de beurzen is de eurozone helaas niet uit de problemen. Er is daartoe meer daadkracht nodig.