Nieuws/Financieel
861133
Financieel

Rabo en Interpolis: vier handen op één buik

Wie via de Rabobank een schadeverzekering afsluit, krijgt er één van Interpolis. Zij behoren tot hetzelfde concern. Los van de vraag of dit advies de beste keus vormt, komen Rabo en Interpolis er gewoon voor uit dat ze vier handen op één buik zijn.

Alle banken raden overigens alleen hun eigen producten aan, behalve SNS Bank die als enige ook hypotheken en schadeverzekeringen van een beperkt aantal andere aanbieders in zijn vergelijking meeneemt.

Onafhankelijk?

Lastiger wordt het met aanbieders die zich onafhankelijk noemen, maar toch banden met diezelfde aanbieders hebben. Zo garandeert Independer een ’100% onafhankelijk advies’, maar verzekeraar Achmea is grootaandeelhouder. Ook Meeùs zegt ’onafhankelijk’ advies te geven, maar stelt tegelijkertijd dat ’Aegon-aanbiedingen de voorkeur hebben als deze eender of beter zijn’. Soortgelijks speelt bij adviseur Zicht en Nationale Nederlanden.

Voor complexe financiële producten als een hypotheek geldt sinds 1,5 jaar dat de adviseur geen provisie van de aanbieder mag ontvangen. De klant moet betalen zodat hij mag verwachten dat hij het voor hem of haar beste advies krijgt.

De praktijk blijkt weerbarstiger. Veel adviseurs onderhouden namelijk nog steeds warme banden met één of meerdere aanbieders via contracten, aandelen of leningen. Zij vertellen dat niet altijd in het adviesgesprek. Dat maakt ’100% onafhankelijk’ weinig geloofwaardig.

Eerlijk voor banden uitkomen

Daarom denk ik dat het goed is als adviseurs eerlijk voor hun banden uitkomen. Dan weet je als consument iets beter met wie je in zee gaat.