Nieuws/Financieel
861139
Financieel

Niet elke verzekering is zinnig

Het leven is vol risico’s. Dat klinkt als een open deur, maar toch streven we er massaal naar zoveel mogelijk van die risico’s uit te sluiten. Liefst met een verzekering. Naar schatting zijn er zo’n 60 verschillende verzekeringen in ons land, voor van alles en nog wat.

Wij Nederlanders zijn al voor het vijfde jaar op rij het meest verzekerde volk ter wereld. Dat kost ons – de verplichte basiszorg- en volks- en werknemersverzekeringen niet meegerekend – zo’n 800 euro per jaar. Dat kan minder, want het blijft nu eenmaal onmogelijk alle risico’s uit te sluiten. Dat is ook niet verstandig. Als basisregel geldt: verzeker alleen wat je, als de nood aan de man komt, echt niet zelf kunt betalen. Omgekeerd geldt ook: wat je wél zelf kunt betalen, hoef je misschien helemaal niet te verzekeren.

 

Van verplicht tot overbodig

Om deze keus helder te maken, hanteren we bij de Consumentenbond een stoplichtsysteem. ’Groen’ zijn de verzekeringen die je echt moet hebben zoals de (verplichte) basiszorgverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en voor eigen woningbezitters de woonhuis- of opstalverzekering.

’Oranje’ zijn twijfelgevallen zoals de reis-, rechtsbijstand- en uitvaartverzekering. Die zijn niet strikt noodzakelijk, maar soms, afhankelijk van uw wensen en omstandigheden, toch zinvol. ’Rood’ zijn ten slotte de verzekeringen die wij als overbodig of zelfs als onzinnig zien en die we daarom niet aanraden: de zinloos geweld-, de smartphone-, de garantie-, de regen- en de catastrofeverzekering.

Ik hou niet van stoplichten, maar deze driedeling vind ik handig.