Nieuws/Financieel
861142
Financieel

Budgetpolis

Het overkwam de studerende dochter van Jan Neuteboom. Zij bezocht de spoedeisende hulp, en kreeg daarna een telefoontje van de arts uit het ziekenhuis. Hij had de foto’s nogmaals bekeken, en vond bij nader inzien dat een operatie nodig was.

Maar het ziekenhuis in kwestie bleek geen contract te hebben met de zorgverzekeraar van Jan’s dochter. Gevolg: de verzekeraar zou maar 70% betalen. Om een rekening van duizenden euro’s te voorkómen, moet de dochter naar een ander ziekenhuis en het onderzoek worden overgedaan. ,,Zo wordt je budgetpolis een soort woekerpolis”, stelt Neuteboom.

Onbetaalbaar

En het kan nog slechter: in de voorstellen van minister Schippers (Volksgezondheid) om artikel 13 in de zorgverzekeringswet af te schaffen, kunnen klanten de hele rekening van zorg door niet-gecontracteerde artsen en ziekenhuizen voor hun kiezen krijgen. Of zij ontdekken 'geen contract' pas achteraf, met als gevolg torenhoge of zelfs onbetaalbare rekeningen.

Dit zijn de risico’s van natura-, en in nog sterkere mate budgetpolissen, die beide als kenmerk hebben dat de zorg alleen vergoed wordt bij aanbieders met wie de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Zorgverzekeraars doen dit om kwaliteit te stimuleren – zeggen zij – maar natuurlijk ook om kosten te besparen.

Scherpe premie

En dat is, door de scherpe premie van zulke polissen, ook goed voor klant, maar kent risico. Andere beperkingen van een budgetpolis zijn dat je een ander merk hulpmiddel krijgt en medicijnen soms alleen via internet kunt bestellen. Idem bij het indienen van declaraties en stellen van vragen: dat kan vaak alleen online. Dus veel zelf doen, en geen persoonlijke behandeling.

Budgetpolissen zijn aantrekkelijk door hun lage prijs, maar kennen dus ook risico’s en beperkingen. Daarover moeten de zorgverzekeraars hun klanten beter en tijdiger informeren. Zo lang ze dit niet doen is goed vergelijken onontbeerlijk.