Nieuws/Financieel
861147
Financieel

Belastingadviseur vaak in de fout

Hoe zou u het vinden als uw belastingadviseur u bij hem thuis in de woonkamer ontvangt op sokken, met zijn vrouw in de voorkamer? Leuk of tenenkrommend?

Dit overkwam één van de panelleden van de Consumentenbond in een recente test naar de kwaliteit van belastingadvies. De uitkomst viel niet mee. Bijna de helft van de dertig geraadpleegde adviseurs maakte een fout. Zo vergat één de verbouwingshypotheek die hij zelf voor de klant had afgesloten. Een ander maakte een fout die de klant €2000 zou kosten.

Keurmerk

We ontdekten wel een flink verschil tussen adviseurs met en zonder keurmerk. Iedereen – ook zonder kennis van zaken – mag zich belastingadviseur noemen want het is geen beschermd beroep. Maar adviseurs zonder keurmerk deden het in onze test duidelijk slechter dan die met een RB- of NOB-keurmerk, dat borg staat voor een fiscale opleiding en andere kwaliteitseisen. En weet: u bent altijd zelf aansprakelijk voor uw aangifte, ook als uw adviseur een fout heeft gemaakt.

Is advies nodig? Zelf doen is het alternatief, en ook dat deden onze vijftien panelleden. Dat verliep evenmin foutloos: ruim de helft maakte een belangrijke fout in de aangifte, zoals het achterwege laten van een leuke aftrekpost. Maar opvallend genoeg is deze score niet veel beter of slechter dan die van de belastingadviseurs.

Doe het zelf

Mijn conclusie is: doe het zelf, vooral als uw fiscale situatie eenvoudig is: in loondienst, geen recent huwelijk of scheiding, geen koop of verkoop van een eigen woning, en geen erfenis, eerste lijfrente-uitkering of pensioen. Had u daarmee wel te maken, overweeg dan een belastingadviseur. Mét keurmerk.