Nieuws/Financieel
861149
Financieel

Dilemma's van een spaarder

Tot 1 januari 2015 kan er 100.000 euro belastingvrij worden geschonken om een woning aan te kopen, te verbouwen of op de hypotheekschuld af te lossen. Er wordt massaal gebruikt gemaakt van deze door de overheid toegekende grote verruiming in de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling. Massaal, want maar liefst vijf miljard euro zal er naar verwachting voor deze doelen ontspaard worden. Het betekent in ieder geval dat dit geld beter zal renderen, want de huidige spaarrente is veel lager dan de te betalen hypotheekrente.

Rust roest en geld soms ook

Er staan honderden miljarden euro’s op spaarrekeningen te rusten en te roesten. Door het jarenlange beleid van Centrale Banken om de rente laag te houden, onder meer om de economie te stimuleren, hebben spaarders amper rendement gemaakt. Ja, ze zijn zelfs achteruit geboerd door inflatie en vermogensbelasting. In de zoektocht naar betere rendementen is het voor de particulier lastig keuzes maken. Immers, je komt direct uit bij het alternatief dat beleggen heet en waar nieuwe risico’s bij komen kijken. Obligaties, onroerend goed, aandelen en grondstoffen, al deze categorieën zijn onderhevig aan koersschommelingen. Daar moet je als aspirant belegger wel mee om kunnen gaan.

 

Omgaan met risico’s

Eén van ’s werelds grootste en succesvolste beleggers, Warren Buffett, heeft een paar simpele, waardevolle suggesties voor beginnende beleggers:

1) Je hoeft zelf geen expert te zijn om redelijke beleggingsresultaten te behalen. Ken je beperkingen en volg een lijn die bij je past. Houd het simpel en als er snelle winsten worden voorgespiegeld, zeg dan net zo snel nee.

2) Teveel focus op toekomstige prijsveranderingen leidt tot speculaties. Daar is op zich niets mis mee, maar voortdurend met goed gevolg speculeren is onmogelijk. Degenen die het tegendeel beweren, moet je wantrouwen.

3) Succesvol beleggen doe je door het spel goed te spelen en niet door alleen maar naar het scorebord te kijken. Dus: kijk niet te vaak naar de beurskoersen en luister en kijk niet teveel naar TV-commentatoren over wat zij denken dat de markten zullen gaan doen.

 

Beleggen is ondernemen

Logischerwijs heeft niet iedere belegger ondernemersbloed. Daarnaast schiet soms ook de kennis te kort. Kennis over financiële markten, over de economische ontwikkelingen en de gedragingen van de verschillende beleggings- of ‘asset’-categorieën. Dan wordt het aantrekkelijk het beleggen aan professionals over te laten. Bijvoorbeeld door een beleggingsfonds te kiezen waarin de verschillende beleggingscategorieën in onderlinge samenhang actief worden beheerd. Dat biedt een goede manier van optimaal gespreid beleggen, zonder dat het ú moeite kost. En met uitzicht op een beter rendement.

 

Geld sparen kost geld

Let wel: er is niets tegen sparen. Zeker niet als het doel is een buffer voor onvoorziene uitgaven te hebben.

Maar om toekomstige grote doelen te kunnen realiseren is een beter rendement dan de huidige lage spaarrente echt noodzakelijk. Mits u de tijd hebt en bereid bent de risico’s van beleggen te accepteren. Stug door blijven sparen als alternatief voor beleggen kost u helaas geld.