Nieuws/Financieel
861156
Financieel

Put your money where the trend is

Allereerst wens ik u een heel mooi 2015. Een nieuw jaar vol met nieuwe ideeën en kansen. Voor beleggers een verwachtingsvol jaar: zal economische groei voldoende sterk terugkeren? Zullen aandelenmarkten nog mooie rendementen kunnen opleveren? Hoe ontwikkelen zich langjarige trends?

Vragen die aan het begin van ieder nieuw jaar opdoemen. Terwijl het zo is, dat beleggingen in principe op basis van beslissingen voor een veel langere periode zijn aangegaan. Het behaalde jaarrendement is natuurlijk belangrijk. Veel interessanter zijn de toekomstige rendementsverwachtingen. Deze zullen gematigder zijn dan in de afgelopen jaren. En u weet het: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De meeste analisten zijn het eens dat, op voorwaarde dat omzetcijfers en winstmarges van het internationale bedrijfsleven gezond blijven, het aandelenrendement op 5% tot 7% kan uitkomen. Bij obligaties ligt dit een stuk lager. Voor staatsobligaties uit ontwikkelde landen is het verwachte rendement 0,25%; voor kwalitatief hoogwaardige bedrijfsobligaties kan het resultaat rond de 0,75% uitkomen. Aandelenbeleggers zouden zich op trends kunnen richten. Omdat specifieke sectoren van de economie naar verwachting sterker kunnen groeien.

Lange termijn beleggingstrends

Er worden vier trends onderscheiden. De eerste is: ‘De digitale revolutie’. Denk daarbij aan zaken als betalen met de smartphone, apparaten die gaan communiceren (‘the internet of things’), robotisering, enzovoort.

De tweede trend is: ‘Industriële wedergeboorte’. Er vindt een enorme verschuiving in energievoorziening plaats. Zoals in de VS die op weg zijn zelfvoorzienend in energie te worden. Of kijk naar de ambitieuze Europese plannen voor lokale opwekking van (zonne)energie. Onder meer door een veel mindere energie-afhankelijkheid van het Midden-Oosten en Rusland is het gevolg dat maakindustrie naar de VS en Europa terugkomt.

De derde trend is de ‘Opkomende Middenklasse’. Voor India bijvoorbeeld verwacht men dat in 2020 de gemiddelde leeftijd 29 jaar zal zijn. Een groeiende jonge bevolking en een trek naar de steden zal er voor zorgen dat de bestedingskracht van deze nieuwe middenklasse in veel opkomende landen fors gaat toenemen.

De vierde belangrijke trend is: ‘Gezond ouder worden’. Revolutionaire ontwikkelingen in de gezondheidszorg, onder meer door voortschrijdende digitalisering, kunnen veel meer dan nu voor preventie zorgen. Slimme horloges die lichaamsfuncties meten en de uitkomsten rechtstreeks met de arts communiceren. Nieuwe technieken op het gebied van medicijntoepassing door gebruik te maken van ‘big data’, waardoor een behandeling op maat kan worden geleverd.

Beleggingsfondsen

Voor de particuliere belegger zijn deze megatrends buitengewoon interessant, maar ook lastig om goed te volgen en steeds de juiste keuze te maken. Gespecialiseerde beleggingsfondsen, die bovendien een focus op duurzaamheid hebben, bieden uitkomst. Professionele trendbeleggers die voor u het onderzoekswerk doen door de meest interessante bedrijven te selecteren.

(R)evolutie?

De besproken trends laten zien dat de mens vernuftig is. Tegelijkertijd is er ook een donkere, destructieve kant in de aard van de mens. De grootste uitdaging ligt in het beantwoorden van de vraag hoeveel evolutie er nodig zal zijn om die vernietigingszucht uit te bannen? Er zijn immers nog zoveel brandhaarden in de wereld die onnoemelijk veel leed veroorzaken. Een bekende trendbelegger heeft gezegd: “De mens is meer dan innovatief genoeg om alle problemen op te lossen’’. Ik ben het daar van harte mee eens, al hoop ik dat bepaalde kwesties niet nog generaties lang de wereld zullen blijven beheersen.