Nieuws/Financieel
861159
Financieel

Sparen met belastingvoordeel uitgehold

Wie nog wil sparen met fiscale voordelen krijgt het in Nederland steeds moeilijker. De overheid schaft meer en meer mogelijkheden af, zoals de levensloopregeling en het spaarloon, en de mogelijkheden voor banksparen zijn ingeperkt.

Het idee hierachter is dat u als burger het ‘opgepotte’ geld tot uw beschikking krijgt en hiermee toch eindelijk die nieuwe auto of dat nieuwe huis gaat kopen waar premier Rutte u vorig jaar zo van probeerde te overtuigen. Welke mogelijkheden heeft u nog als u fiscaalvriendelijk wilt sparen en heeft het uithollen van de mogelijkheden voor fiscaalvriendelijk sparen eigenlijk wel het gewenste effect?

 

Belastingvoordeel bij sparen ingeperkt - Banksparen dan maar?

Als u anno 2014 nog belastingvoordeel wilt behalen over uw spaargeld, heeft u eigenlijk nog maar twee mogelijkheden: banksparen en groen sparen. Banksparen is echter alleen geschikt als u een zeer specifiek spaardoel nastreeft. Tot 2013 was banksparen mogelijk voor: een aanvulling op uw pensioen, de aflossing van uw hypotheek, de kosten van uw uitvaart en de gouden handdruk.

Behalve dat u om van de belastingvoordelen te profiteren maar net moet willen sparen voor één van deze spaardoelen, zijn de mogelijkheden voor banksparen de afgelopen jaren ook nog eens fors beperkt. Door de nieuwe regels voor hypotheekrenteaftrek komt u sinds 2013 niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u een nieuwe bankspaarhypotheek afsluit. Daarmee is deze mogelijkheid eigenlijk komen te vervallen. Vervolgens is per 1 januari 2014 het banksparen met de gouden handdruk afgeschaft. En banksparen voor de uitvaart is wettelijk gezien wel mogelijk, maar vooralsnog biedt geen enkele bank deze mogelijkheid aan.

In de praktijk kunt u dus alleen nog profiteren van fiscale voordelen over spaargeld via banksparen voor uw pensioen. Maar wat als u niet wil sparen voor uw pensioen, maar een ander spaardoel nastreeft?

 

Groen sparen met belastingvoordeel

In 2014 kunt u ook nog fiscaalvriendelijke sparen op een groene spaarrekening of groendeposito. Het voordeel hiervan is dat u niet gebonden bent aan een bepaald spaardoel. Fiscaal voordelig groen sparen kan op dit moment alleen bij Rabobank, ING en ABN Amro. Deze banken zijn namelijk de enigen die beschikken over het door de fiscus vereiste groencertificaat.

Omdat ING en ABN AMRO echter een klantenstop hebben voor hun groene spaarproducten, kunt u alleen nog fiscaalvriendelijk groen sparen bij de Rabobank. Wilt u hier gebruik van maken, dan vindt u hier hoeveel u belastingvrij mag sparen op de groene spaarrekening en de vrijstelde bedragen voor alle andere mogelijkheden voor belastingvrij sparen in 2014.

 

Effect inperken belastingvriendelijk sparen

Het mag duidelijk zijn: de overheid heeft de mogelijkheden voor fiscaalvriendelijk sparen fors ingeperkt en de mogelijkheden die nog wel openstaan, zijn beperkt. Maar heeft het afschaffen van de fiscaalvriendelijke spaarvormen door de overheid dan op zijn minst nog wel het beoogde effect gehad?

Het beoogde doel van het inperken van de belastingvriendelijke spaarvormen was dat u meer geld zou gaan uitgeven. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt echter dat consumenten in deze periode niet meer zijn gaan besteden. Dit gebeurde evenmin toen begin 2013 de levensloopregeling vrijviel.

 

Eind 2013 gingen we voor het eerst sinds jaren weer meer uitgeven. Toevallig werd ook in deze laatste maanden van het jaar nog een flink deel van het levenslooptegoed opgenomen. Omdat de consumentenbestedingen echter slechts met een kleine 0,2 procent toenamen, voert het wat ver om te zeggen dat dit de economie uit het slop gaat trekken. Daarnaast is niet met zekerheid te zeggen of de stijgende consumentenbestedingen samenhangen met de opgenomen levenslooptegoeden.

Omdat het banksparen met de gouden handdruk pas sinds januari 2014 is vrijgekomen, is het nog niet mogelijk iets te zeggen over het effect hiervan op de consumentenbestedingen.

 

Spaarder betaalt de rekening

Van de beoogde koopkrachteffecten door de overheid is vooralsnog dus weinig te merken. Maar als spaarder betaalt u wel de rekening voor het afschaffen van de belastingvoordelen bij sparen. De spaarrentes blijven dalen. En de mogelijkheden om het renteverlies te compenseren via spaarproducten met extra fiscale voordelen zijn minimaal geworden.