Nieuws/Financieel
861161
Financieel

Sparen heeft weer zin, maar voor hoe lang?

Goed nieuws! U heeft de afgelopen maand eindelijk weer eens echt wat geld verdiend op uw spaarrekening. De inflatie was in maart 0,8 procent en daarmee voor het eerst sinds begin 2011 één volle procent lager dan de hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening. En zelfs als u niet de rekening met de hoogste spaarrente had, hield u gemiddeld nog 0,6 procent spaarrente over na aftrek van de inflatie.

Wat u nu natuurlijk vooral wilt weten: blijft dit zo? Of nog beter: daalt de inflatie misschien nog verder zodat u nog meer verdient aan uw spaargeld?

Het antwoord hierop is zonder glazen bol moeilijk precies te geven. Maar helaas voor uw spaargeld is de kans groot dat de inflatie niet lang zo hard blijft dalen als in de afgelopen maanden. De Europese Centrale Bank zal hier immers ‘een stokje voor steken’, omdat deze de inflatie wil verhogen. Dit is slechts nieuws voor uw spaargeld, zeker omdat de manieren waarop de ECB de inflatie kan verhogen, uw spaarrente ook nog eens verlagen.

 

ECB-rente omlaag voor hogere inflatie?

De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt in als de inflatie te laag wordt. De ECB streeft een inflatie na van ongeveer 2 procent. Dit percentage is volgens de bank nodig voor een optimale economische groei. Omdat de gemiddelde inflatie in Europa ver onder de 2 procent ligt, zal de ECB dan ook niet lang wachten met ingrijpen om de inflatie weer omhoog te krijgen.

Hier heeft de ECB verschillende middelen voor. Het verlagen van de ECB-rente is het meest bekende instrument. Een verlaging van de ECB-rente zorgt echter niet alleen voor een hogere inflatie, maar leidt ook tot een lagere spaarrente. Banken laten bij een lage ECB-rente namelijk hun spaarrentes meestal mee dalen. Gevolg: de inflatie neemt een extra grote hap uit het, toch al lage, rendement op uw spaargeld. Hier leest u meer over de wisselwerking tussen de ECB-rente en de spaarrente.

 

Goedkope leningen voor banken

Een andere mogelijkheid die de ECB heeft om de inflatie te verlagen is door goedkope, langlopende leningen te verstrekken aan Europese banken. De banken kunnen dit geld dan weer gebruiken om leningen te verstrekken aan het bedrijfsleven. Hierdoor kunnen de bedrijven meer investeren, wat ervoor zorg dat de inflatie stijgt.

Maar ook dat is slecht nieuws voor u als spaarder. De banken halen dan namelijk nog goedkoper geld uit Europa en hebben uw spaargeld minder hard nodig. Hierdoor zullen ze dus zeker niet geprikkeld zijn om de spaarrentes de komende tijd te verhogen.

 

Bescherm uw spaargeld

Belangrijk voor u is dus nu op zoek te gaan naar een hoge, stabiele spaarrente. Zo profiteert u nu nog maximaal profiteren van de lage inflatie en beschermt u straks uw spaargeld zo goed mogelijk als de inflatie toch weer toeneemt. Een kortlopend deposito is nu ook een goede optie. De rentes die u bijvoorbeeld op een 1- of 2-jaarsdeposito krijgt, liggen nog steeds boven de 2 procent, zodat u ook als de inflatie stijgt, een rente houdt die hoog genoeg is om dit te compenseren.