Nieuws/Financieel
861165
Financieel

Sparen voor de studie van uw kind, hoe pakt u het aan?

De studie is voor veel ouders het belangrijkste doel bij het sparen voor hun kind. Maar hoe pakt u dat aan, sparen voor de studie van zoon- of dochterlief? Welke mogelijkheden zijn er? En hoeveel geld heeft uw kind nodig als het zover is?

Hoeveel moet ik sparen?

Dat studeren duur is, weten veel mensen wel. Maar wat dat betekent voor het bedrag dat u nu opzij moet zetten, weten veel ouders niet.

Budgetvoorlichter Nibud publiceert elke twee jaar cijfers over de inkomsten en uitgaven van studenten. In 2012 gaf een thuiswonende student per maand gemiddeld 603 euro uit en een uitwonende student 1093 euro. Dit is echter inclusief boodschappen, stappen, kleding etc. Zeker als u meerdere kinderen heeft is het niet realistisch dat u hen volledig gaat onderhouden tijdens de studententijd. Als u alleen bijdraagt aan collegegeld en studieboeken, komt u uit op een bedrag van gemiddeld 165 euro per maand. 

Bij een studie van vier jaar heeft uw zoon of dochter dus 7960 euro nodig voor collegegeld en boeken. Dit betekent dat, als u direct begint met sparen zodra uw kind geboren is en uw kind op zijn of haar 18e gaat studeren, u ongeveer 30 tot 40 euro per maand moet sparen. Om te zorgen dat uw eindkapitaal elk jaar voldoende meegroeit met de inflatie kunt u uw inleg elk jaar verhogen met 2 procent.

Tip! Veel ouders zetten elk kwartaal de kinderbijslag opzij om zo een spaarpotje op te bouwen voor de studie van hun zoon of dochter.

Mogelijkheden bij sparen voor studie

Sparen voor de studie van uw kind doet u het best op een vrij opneembare spaarrekening. U spaart hierop dan automatisch elke maand een bedrag. Sommige ouders kiezen hierbij voor een speciale kinderspaarrekening. Dit is leuk omdat uw kind vaak een cadeau krijgt bij opening van de rekening en bijvoorbeeld een bonusrente ontvangt op zijn of haar verjaardag. Maar er zitten ook nadelen aan. Soms moet het geld tot de 18e verjaardag blijven staan op de rekening of moet u verplicht elke maand een minimumbedrag storten. 

Heeft u al een groot bedrag beschikbaar dat u opzij wilt zetten voor een toekomstige studie? Dan is een deposito het overwegen waard. Op dit moment loont het echter nauwelijks een deposito te openen, omdat de spaarrentes erg laag zijn. Mocht in de toekomst de spaarrente weer aantrekken, dan profiteert u met een deposito niet mee van de rentestijging.

Sparen op eigen naam of die van het kind? 

Een andere afweging die u moet maken, is of u spaart op uw eigen naam of die van uw zoon of dochter. Kiest u ervoor te sparen op naam van het kind, dan kan hij of zij vanaf de 18e verjaardag vrij over het geld beschikken en het besteden zoals hij of zij wil. 

Houdt u liever wat meer zeggenschap over het geld, dan is sparen op uw eigen naam wellicht verstandiger. Zodra uw kind gaat studeren, kiest u zelf of u het hele bedrag ineens aan het kind beschikbaar stelt of dat u bijvoorbeeld elke maand een toelage overschrijft vanaf de spaarrekening. Een mooie bijkomstigheid van de laatste optie is dat u nog steeds rente krijgt over het spaargeld dat nog op de rekening staat. Zo groeit het opgebouwde kapitaal ook tijdens de studie van uw kind nog door.

Sparen op eigen naam? Houd rekening met de schenkbelasting!

Als u op uw eigen naam spaart voor uw kind, doet u in feite een schenking op het moment dat het geld beschikbaar komt. Houd daarom ook rekening met de vrijstellingen voor de schenkbelasting. U mag elk jaar ongeveer 5000 euro belastingvrij schenken aan uw kind. Is het bedrag dat u schenkt hoger, dan betaalt uw kind schenkbelasting. Dit kunt u voorkomen door het gespaarde bedrag niet ineens over te maken naar uw kind, maar door bijvoorbeeld elk jaar een deel te schenken. 

Tip! Onder voorwaarden mag u eenmalig belastingvrij een hoger bedrag schenken als uw kind het gebruikt voor de studie die meer dan 20.000 euro per jaar kost. De actuele vrijstellingen voor schenken leest u in dit artikel.