Nieuws/Financieel
861166
Financieel

Spaart u zich slapend arm?

We bezitten met zijn allen ruim 335 miljard euro aan spaargeld, maar slechts weinigen bekommeren zich erom of dit geld wel wat oplevert. Uit onderzoek van LeasePlan Bank blijkt dat 61 procent van de spaarders geen idee heeft hoeveel rente ze ontvangen. 26 procent heeft zelfs nog nooit naar zijn of haar spaarrente gekeken. Opmerkelijk, want ondanks de lage spaarrentes zijn de renteverschillen nog steeds groot. Switchen levert u al snel gratis honderd euro of meer op.

De kans is groot dat u spaart bij één van de Nederlandse grootbanken (ING, ABN Amro en Rabobank). Logisch, het is immers uw oude vertrouwde bank waar u weet wat u heeft. En precies van dat idee profiteren deze banken. De spaarrentes van deze banken liggen structureel onder de gemiddelde rente, want de bank hoeft toch niet zo haar best te doen om spaarders bij zich te houden. Veel klanten die al een betaalrekening hebben bij één van deze banken, nemen er voor het gemak een spaarrekening bij en sparen zich zo slapend arm.

 

Tijd om wakker te worden

Toch loont het om even de ogen te open en om u heen te kijken. Rabobank biedt op dit moment een rente van 1,1 procent op een vrij opneembare spaarrekening. Bij ABN Amro en ING is dit 1,15 procent. De hoogste rente krijgt u bij Knab (1,75 procent). Een verschil dus van 0,6 tot 0,65 procentpunt. Bij een spaarsaldo van 10.000 euro levert overstappen u 60 tot 65 euro per jaar op. En daar hoeft u maar een kwartiertje voor wakker te blijven, want langer duurt het niet om te switchen van spaarrekening.

 

Deposito als alternatief

Wie meer wil verdienen dan deze 60 euro, moet op zoek naar alternatieven. Kunt u een deel van uw spaargeld een tijdje missen, overweeg dan eens een deposito. Maar ook hier is het belangrijk om goed wakker te blijven en niet al slaapwandelend een deposito te kiezen bij uw. eigen huisbank. Wij zien bij Spaarrente.nl blijkt namelijk dat de rentes op deposito’s met een looptijd tot 3 of 4 jaar bij de grootbanken lager zijn dan het tarief voor een vrij opneembare spaarrekening bij dezelfde bank. Kiest u voor een deposito bij uw eigen bank, dan wordt u dus al slapend zelfs nog armer.

Een deposito loont daarom alleen als u uitwijkt naar een andere bank. De Este Bigbank biedt op dit moment de hoogste rente voor deposito’s van 1, 2, en 3 jaar. Kiest u liever voor een bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, dan biedt voor 1 en 2 jaar LeasePlan Bank de hoogste rente met 1,95 en 2,15 procent. Voor drie jaar vast biedt Anadolubank het beste tarief met 2,20 procent. Zet dit af tegen de rente die u nu krijgt op een spaarrekening bij een grootbank en de keuze voor een deposito kan u tot wel 110 euro per jaar opleveren bij een saldo van 10.000 euro. Toch de moeite waard om even voor wakker te worden!