Nieuws/Financieel
861270
Financieel

Heeft Draghi donderdag meer succes?

Donderdag wordt het weer spannend voor de euro, wanneer de Europese Centrale Bank het tweede LTRO aanbod, een lange termijn herfinanciering, zal openstellen.

Daarmee kunnen banken in de eurozone rechtstreeks van de ECB lenen tegen een bijna 0-rente. Ze kunnen de leningen op elk gewenst moment aflossen, uiterlijk 2018. Voorwaarde is dat ze hun balansen oprekken door nieuwe leningen te verstrekken.

De eerste ronde viel teleurstellend uit, toen werd slechts 82 miljard euro opgenomen door de banken. Maar er is een reden om aan te nemen dat de nieuwe ronde donderdag wel succesvol zal zijn. De stresstesten van de ECB liggen achter ons, en dat haalt een belangrijke onzekerheid weg die in september over de banken hing.

Richtlijn €150 miljard

Aangenomen mag worden dat de bankdirecties nu wat positiever staan tegenover het verruimen van hun uitstaande leningen. De markt verwacht dat er deze week ongeveer 150 miljard euro zal worden opgenomen; elk getal dat daar aanzienlijk boven uitkomt zou een kortstondig opveren van de euro kunnen veroorzaken.

De dollar brak afgelopen week door de pas neergezette 5-jaars toppen na de veel sterker dan verwachte arbeidsmarktcijfers in de VS. Donderdag wist de euro enig herstel te boeken toen de ECB weer geen specifiek tijdspad aangaf voor verdere verruimende maatregelen. Vrijdag echter zakten alle belangrijke valuta tegenover de dollar weer weg omdat de Amerikaanse arbeidsmarkt sneller lijkt te verbeteren. De yen was overigens tegenover de dollar de slechtst presterende munt en ging duidelijk door het 120-daags gemiddelde tegenover de dollar.

Voorbereiding voor meer

Afgelopen donderdag kwam de ECB opnieuw niet met een tijdschema voor verdere verruimende maatregelen, inclusief de langverwachte “kwantitatieve verruiming”, door het opkopen van staatsobligaties. Wel herbevestigde de ECB zijn intentie om de balans op te rekken tot het maximale niveau van 2012 en stelde dat er ‘technische voorbereidingen’ zijn gedaan voor aanvullende programma’s, maar concrete details werden niet gemeld.

De stemming tijdens de persconferentie was verdeeld. De vooruitzichten voor groei en inflatie werden opnieuw neerwaarts bijgesteld en Draghi waarschuwde bovendien dat de inflatieverwachtingen nog niet waren gecorrigeerd voor de recente daling van de olieprijs.

Chief Risk Officer Enrique Diaz staat aan het hoofd van Ebury’s analistenteam in New York.