Nieuws/Financieel
861273
Financieel

Uitspraak Fed-bankier bepaalt handelsdag

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben voor de tweede dag op rij flinke plussen weten bij te schrijven. De positieve sessie van woensdag heeft daarmee een goed gevolg gekregen. De FOMC-minuten en de daarop volgende uitspraken van Chicago’s Fed president Charles Evans gaven de markten vleugels. In de nachtelijke handelssessie van woensdag op donderdag sprak Evans uit dat een renteverhoging catastrofaal zou zijn. Genoeg reden om de kopers weer over de streep te trekken.

Vanaf zijn uitspraken brak de S&P 500 future omhoog uit. Ingenomen shortposities van de afgelopen dagen moesten afgedekt worden, waarmee de koersstijging vorm kreeg. De buitengewoon zwakke start van 2015 lijkt daarmee ten einde gekomen. Nu voor vandaag de belangrijke werkloosheidscijfers van december op de agenda staan, is echter alles weer mogelijk.

Opvallend is de sterke terugval van de VIX-index. Deze stond eerder deze week nog op bijna 23 punten. Inmiddels is deze onder de 17 punten beland. De toename van de volatiliteit en mogelijke onzekerheid lijkt daarmee een halt toegeroepen. De prijs van olie weet beperkt te profiteren van het recente optimisme . Met een koers van $ 49 blijft de prijs achter op het herstel dat wel op de aandelenmarkten te zien is.

De breed samengestelde S&P 500 is de dag afgesloten op 2062 punten, een plus van 1,78%. Hiermee komt de beursgraadmeter voor 2015 in het groen uit, al is het slechts met 4 punten. De technologiebeurs Nasdaq deed het met een winst van 1,84% nog net iets beter. De uit small caps bestaande Russell 2000 bleef met een winst van 1,71% een klein beetje achter op de andere indices. Voor 2015 staat de Russell op een verlies van 0,80%. De stijging op de markten werd vandaag breed gedragen, waarbij één van de uitschieters Apple was met een winst van ruim 4%.

Centrale bankiers

Dat de uitspraken van een FED president van grote invloed zijn op koersontwikkelingen, is niet voor het eerst gebleken. Half oktober, toen de bodem onder de koersen leek te verdwijnen, kwam James Bullard (regionale topman van de St. Louis Fed) met uitspraken dat het nog niet de juiste tijd was om te stoppen met het obligatie-opkoopprogramma van de Amerikaanse centrale bank. De koersreactie die volgde was bijzonder sterk omhoog gericht. Gisteren was het dus opnieuw een uitspraak van een centrale bankier die de markten een schijnbaar nodige positieve impuls gaf.

 

 

 

De grote vraag is wanneer de uitspraken over het uitblijven van een renteverhoging niet waargemaakt kunnen worden. Inmiddels is de Fed gestopt met het opkopen van obligaties en een eerste renteverhoging gaat er aankomen. Mochten de cijfers over de Amerikaanse werkloosheid beter dan verwacht zijn, dan zal het mij benieuwen hoe de markt reageert. Anderzijds, schijnbaar is er bij iedere serieuze daling wel iemand die zijn mond opentrekt om de boel te redden. Dit gaat goed, totdat een keer niemand meer luistert.

Groene cijfers in Azië

In Azië staan overwegend plussen op de borden en het positieve sentiment op Wall Street krijgt ook hier goed gevolg. De Japanse Nikkei 225 is met een winst van 0,18% de achterblijver uit de regio.

De Hang Seng index in Hong Kong doet het met een plus van 1,28% beter. Dit wordt overtroffen door de best presterende Aziatische beurs over 2014, de Shanghai Composite, die vandaag 3,33% hoger koerst.  De Zuid-Koreaanse Kospi 200 en de Australische ASX 200 weten beide overtuigende winsten te behalen van respectievelijk 0,86% en 1,56%.De Europese aandelenmarkten hebben gisteren al een bijzonder goede dag meegemaakt. De Euro Stoxx 50 sloot de dag 3,59% hoger af, gevolgd door een plus van 3,36% voor de Duitse Dax. De Amsterdamse beursgraadmeter bleef hierop iets achter, maar staat inmiddels wel weer op 423 punten.

Voor vandaag leveren de Amerikaanse futures een paar punten van de winst in. De verliezen komen uit op 0,10% in een tot nu toe rustig verlopen sessie. Voor Europa ligt een licht lagere opening in het verschiet. De Euro Stoxx 50 future noteert een min van 0,80%, de DAX een min van 0,4%. Voor de AEX ligt de openingsverwachting op 422 punten, een verlies van 0,20%.Gedurende de ochtend worden verschillende macro-economische cijfers uit Europa bekend gemaakt, al zullen deze niet van grote invloed zijn op de aandelenmarkten. Het nieuws over de Amerikaanse werkloosheid van 14:30 uur is hét cijfer van vandaag. De verwachting over december is een toename van 240.000 nieuwe banen met een bijbehorend werkloosheidspercentage van 5,7%. Iets om in de gaten te houden vanmiddag!

 

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker Lynx. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.