Nieuws/Financieel
861278
Financieel

Carnaval op de beursvloer

Huisdobbelaar Guus zit in boerenkiel achter zijn bureau. "Geen betere dag om carnaval te beginnen dan op vrijdag de dertiende, manne". We lachen en genieten van de Bossche bollen die hij heeft meegenomen. Gisteren lachten we niet toen een bezoeker zei: "Poetin heeft de wereld in zijn zak gestoken. Het wachten is op zijn volgende zet. En de IMF-miljarden voor de Oekraïne gaan door naar Rusland. Aanstaande maandag steken de Grieken ons in hun zak.”

Mokum opende vandaag op 462,43 en lijkt zich aan niets te storen. Of dat stand kan houden? We hebben de portefeuilles goed dichtgetimmerd met puts en hier en daar afscheid genomenvan posities die goed winst hebben gemaakt. In New York zei een beleggingsstrateeg: "Optimisme over de Amerikaanse economie en opluchting dat een aantal grote internationale vraagstukken in goede banen lijkt te komen, zorgen er voor dat het glas halfvol gezien wordt". Uit ervaring weten we dat halfvol heel snel kan draaien naar halfleeg.ArcelorMittal"Arcelors negenvijftien", roept de dealingroom. "We draaien van min achtendertig cent naar een plusje". Ten opzichte van 2013 een vrijwel onveranderde omzet van 79,3 miljard dollar. Onder de streep een verlies van 1,1 miljard. De Ebitda kwam uit op 7,2 miljard. Een stijging van 8,5 procent. Voor dit jaar wordt een resultaat tussen de 6,5 en 7 miljard verwacht. We zijn al een tijd geleden uit onze posities gestapt. Moe van de jarenlange koersdalingen. De driejaarsgrafiek lijkt nog het meeste op een hobbelige glijbaan.Ondernemers gezochtBij een bakkie bespraken we deze week de uitslag van een enquête die onderzoek- en adviesbureau Intelligence Group hield onder 15.000 respondenten. Shell is voor de derde keer op rij in de prijzen gevallen als meest favoriete werkgever in Nederland. Ook KLM en Het Rijk gooien als werkgever hoge ogen. "Er wordt gekozen voor 'vastigheid en vrije tijd' terwijl we ondernemerschap nodig hebben", riepen we in koor. DSM"DSMmen zevenenveertigveertig",roept de dealingroom. 'DSM moet broekriem strakker aanhalen', kopte DFT in bij de presentatie van de cijfers. Bij caprolactam, dat DSM van de hand wil doen, werd 186 miljoen euro afgeschreven. Dat was de voornaamste oorzaak van een nettoverlies van 107 miljoen in kwartaal vier.

Roerganger Sijbesma zei dat de Zwitserse frank dit jaar een effect kan hebben op de resultaten. Maar op basis van de huidige wisselkoersen en DSM's inspanningen om de valutarisico's af te dekken, zal het effect op het bedrijfsresultaat 'ruwweg neutraal' zijn. "De Zwitserse frank helpt niet, maar de euro wel". Inmiddels heeft de koers zich behoorlijk hersteld van de koerskledder naar 42,40 op 16 januari toen de Zwitserse centrale bank de koppeling losliet. We hebben stukken met puts.ING"INGees twaalfvijftien",roept de dealingroom. Daar hebben we een gelukkige hand gehad. We ruilden onze calls voor stukken, omdat we hoopten op een hervatting van het dividend. En die is er gekomen. De aandeelhouders mogen 470 miljoen euro verdelen, wat neerkomt op 40% van de in het vierde kwartaal behaalde omzet.Heineken "Bieren zesenzestignegentig", roept de dealingroom. Zag in 2014 zijn nettowinst exclusief bijzondere posten met 11% toenemen tot bijna 1,76 miljard euro. En verwent zijn aandeelhouders met het verhogen van het dividend van 0,89 naar 1,10. "Proost",riepen we. We nemen stukken op en schrijven 'vette premie' in een strangle met max looptijd 2019.Akzo Nobel"Akzoos drieenzestignegentig", roept de dealingroom. Hielden in 546 miljoen euro's over aan 14,3 miljard omzet. Netjes hoor, in wat roerganger Buchner 'een uitdagend jaar noemde. Hij zei ook te hopen dat Akzo kan profiteren van de lage olieprijs. Ze maken onder meer lakken op oliebasis.

BAM"Bammen drietwintig", roept de dealingroom. Ze 'treinen’ maar door. Op de ultimo stond er 2,58. We zijn er blij mee en het werd ook tijd. PGGM breidt het consortium met BAM uit met 140 miljoen tot 600 miljoen. Dat is beschikbaar voor publiek-private infrastructuurprojecten in Noord-west-Europa, zoals de aanleg van tolwegen, scholen en sluizen.Guus is op een stoel geklommen en oefent de toespraak die hij gaat houden op het Marktplein in Den Bosch. Hij wil dat Prins Carnaval de internetverkopen gaat belasten met 100% en het geld moet worden doorgegeven aan de winkeliers. Daarnaast moet het gemeentebestuur in het weekend gratis parkeren aanbieden. "Het hart dreigt uit de samenleving te verdwijnen".Sem van Berkel is aandeelhouder,directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.