Nieuws/Financieel
861279
Financieel

Europa in de uitverkoop

De worst die de centrale banken ons thans voor de neus houden is dat negatieve rentes en stijgende aandelenkoersen goed zijn voor de iedereen. ‘Logische’ conclusie is dan dus: hoe negatiever de rentes zijn en hoger de aandelenkoersen zijn hoe beter het met de economie gaat. Maar waarom worden de superrijken alleen maar rijker en alle andere mensen alleen maar armer?

Waarom stijgen de lonen niet? Waarom stagneert de wereldeconomie al sinds 2007? Op die vragen hebben de centrale banken geen antwoord en wimpelen ze af met dat het allemaal goed komt in de nabije toekomst. Dit mantra houden ze overigens al enkele jaren vol. Maar de realiteit is dat de te verwachten economische groei iedere keer neerwaarts moet worden bijgesteld. De afgelopen weken verlaagden de Wereldbank en het IMF opnieuw hun ramingen.

Illusionisten

We moeten maar voor zoete koek het tovermiddel van de centrale banken slikken en geloven dat ze het beste met ons voorhebben. De tovenaars van de centrale banken zijn echter slechts illusionisten die met hun trucs ons een rad voor de ogen draaien. De negatieve rente en daaraan gekoppeld de dalende valuta’s ondermijnen de koopkracht van de bevolking. De illusionisten van de centrale banken gebruiken deze truc om tijd te ‘kopen’. De astronomische hoge schuldenberg die nooit meer terug betaald kan worden hangt als een molensteen om hun nek. Steeds meer beleggers doorzien de truc van de centrale banken en parkeren hun zuurverdiende geld in een veilige haven en zijn zelfs bereid om daarvoor een vergoeding te betalen.

Een lage rente is positief voor de consument als men een nieuwe hypotheek afsluit. Maar het aantal nieuwe hypotheken is slechts een fractie van het aantal lopende hypotheken die door de ‘kleine lettertjes’ in de contracten vrijwel niet zijn over te sluiten naar een nieuwe hypotheek met een lage rente mits een hoge boeterente wordt betaald. Desastreus is de lage rente voor spaarders en voor onze pensioenen. Beleggen in aandelen nu aantrekkelijk dankzij lage rente?

Twijfelachtige toekomst

 Nee, als je bedenkt dat de afgelopen 3 jaar in Europa de koersen gemiddeld met 50% zijn gestegen terwijl de winsten en dividenden per aandeel vrijwel onveranderd zijn in deze tijdsperiode (zie hier grafiek).

 

Dit heeft er toe geleid dat de huidige koers/winst verhouding voor de Europese aandelenmarkt als geheel op 18,70 staat. Historische bedraagt deze verhouding gemiddeld 13 en daarmee is de huidige overwaardering dus een zware wissel op een twijfelachtige toekomst.

Een lage rente en valuta zijn goed voor de export. Dat klopt maar dan alleen voor landen die meer exporteren dan importeren zoals Nederland en Duitsland maar niet voor landen zoals Griekenland, Spanje en Frankrijk. Hierdoor worden de krachtsverhoudingen tussen Noord- en Zuid-Europa dus alleen maar groter. Was het niet de bedoeling om meer eenheid te creëren in Europa? De verpletterende overwinning van Syriza in Griekenland bewijst eens te meer de toenemende weerstand tegen de bemoeizucht uit Brussel. Wie volgt? Spanje? Frankrijk?

Lenen met vergoeding

Beleggers beleggen geld om rendement te maken. Logisch toch? Toch zien we steeds meer de trend dat beleggers hun geld ergens veilig te stallen en daarvoor bereid zijn een vergoeding te betalen. Als u momenteel geld wil beleggen in Zwitserse overheidsobligaties met een looptijd van 1 jaar moet u daarvoor 1% rente betalen. Zelfs in 10-jaars Zwitserse obligaties moet u een vergoeding betalen van 0,20% voor het ‘privilege’ om uw geld in Zwitsers overheidspapier te parkeren. De rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd tot 5 jaar zijn inmiddels ook negatief en die van 10 jaar bedraagt thans +0,37%. Je kunt erop wachten dat ook bij onze Oosterburen deze obligaties binnenkort een negatief rendement geven.

De doelstelling van de bazooka van Draghi is om de inflatie aan te wakkeren. Het renteverschil tussen de VS en Duitsland geeft thans aan de inflatieverwachting voor de komende 10 jaar in Europa door de bazooka van Draghi met slechts 0,20% is gestegen. Dan is de kostprijs van 1100 miljard euro toch wel erg hoog.

 Beleggers zijn in toenemende bang dat de centrale bankiers de controle verliezen en de economische groei tegenvalt. Voor hun gemoedsrust parkeren ze hun geld liever in een veilige haven tegen een vergoeding om zo te vermijden geld te verliezen. Kapitaal in standhouden lijkt in toenemende mate belangrijker dan proberen rendement te maken in de achtbaan van de aandelen-, grondstoffen- en valutamarkten.

 

Jan van Gemeren (1958) is een oude rot in de vermogensbeheerwereld die zijn actieve loopbaan eind 2000 vaarwel zei en sinds 2003 woonachtig is in Thailand. Sinds 2008 is hij eindredacteur en analist bij GannAnalist. Via deze beleggingsresearchservice publiceert hij wekelijks een tweetal beleggingsanalyse rapporten: Brains & Analysis en WaveRider. Meer info en dagelijks bijgewerkte analyses op www.gannanalist.com