Nieuws/Financieel
861283
Financieel

Oppassen met de prijs van olie

Zaterdag zag ik een interessant artikel in de Barron’s dat ik u niet wil onthouden. “Grootste prijsstijging van ruwe olie op één dag.” Dat was de kop in de Wall Street Journal. En het verhaal gaat verder. “Veel analisten gingen er vorige week nog van uit, dat de prijs van olie nog verder zou dalen, maar het sentiment lijkt gekeerd dankzij een stijgende vraag in Amerika en zorgen over een oplopende inflatie. Bovendien zijn er signalen, dat leden van de OPEC het aanbod van olie wat aan het terugschroeven zijn.”

Dit verhaal in de Wall Street Journal is overigens niet van afgeslopen week. Het werd gepubliceerd op 23 september 2008. De prijs van ruwe olie was tussen midden juli en 16 september van dat jaar gedaald van $147 per vat naar $91 per vat en de krant schreef zijn verhaal, nadat de prijs een herstel had laten zien naar boven de $110 en zelfs even $120 had aangetipt. Maar het herstel bleek schijn. Een paar maanden later kelderde de prijs van een vat olie naar $32.

Van 2008 naar nu

Afgelopen week zagen we de prijs van olie met bijna $10 stijgen van $44 naar $53. Als we de ervaringen van 7 jaar geleden als maatstaf nemen, dan kan de prijsstijging van afgelopen week ons weer op het verkeerde spoor zetten. Amerikanen noemen een herstel als in de afgelopen week een “bear market bounce”.

In 2008 viel de prijs van olie met $56 voor zich een herstel van $20 ofwel 35% aftekende. Deze keer kelderde de prijs met $63 voor we een herstel zagen van $10. Volgens analist Steve Briese past de prijsbeweging van de afgelopen week precies in de theorie, dat hier van een schijnherstel sprake is. Briese heeft eerder al aangegeven, dat een prijsdaling naar $20 niet ondenkbaar is. En sinds die uitspraak is er volgens hem niets veranderd.

Met andere woorden, Briese, die bekend is als auteur van de Bullish Review of Commodity insiders, geeft aan dat speculanten in grondstoffen nog altijd grote posities hebben in futures West Texas Intermediate (WTI) aan de New York Mercantile Exchange. Op dezelfde wijze als in 2008 kunnen deze speculanten de prijs van olie weer omlaag brengen. Maar door hun grotere posities dan in 2008 kan de prijs van olie wel eens doorschieten van $20. Briese noemt dat een “capitulation low”.

Kan het zover komen?

De handel op de grondstoffen markt gebeurt in derivaten. Daar zitten marges op van misschien wel 10% of minder. Een prijsdaling van 10% van zeg $50 naar $45 kan ertoe leiden, dat veel grondstoffenspeculanten hun posities moeten liquideren of moeten bijstorten (margin calls).

De vraag om bij te storten kan leiden tot nog meer verkoopdruk, wat weer leidt tot meer verzoeken om bij te storten, waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat. Dat kan leiden tot paniekverkopen en hier ziet Briese dat dieptepunt van $20. Zo’n dieptepunt is overigens maar van korte duur. Maar het kan de olie aandelen tijdelijk tot koopjes maken.

Aantrekkelijke rendementen.

Voor dividendbeleggers zijn olie aandelen een aantrekkelijke belegging met rendementen tussen de 3% en 4% en soms wel hoger. Het aandeel BP (NYSE: BP) heb ik in deze rubriek behandeld toen de koers op $40 stond. Daarna hebben we de koers zien dalen naar $35 en intussen staan we weer boven de $41.

Zo zijn er meer aandelen geweest, zoals Chevron (NYSE: CVX), Exxon (NYSE: XOM) en Royal Dutch Shell (NYSE: RDS-B), die tot hele aantrekkelijke niveaus gezakt waren, maar in het kielzog van de herstellende olieprijs de koers weer hebben zien stijgen. Al deze ondernemingen hebben een historie waarbij dividendverlagingen niet of nauwelijks voorkomen. Zelfs op het huidige niveau hebben deze aandelen aantrekkelijke dividendrendementen.

Maar mocht de prijs van olie inderdaad de beweging laten zien, die Briese aangeeft, dan doet u er goed aan wat aankooporders in de markt te leggen op de dieptepunten, die deze aandelen ondanks hebben laten zien of zelfs nog iets lager. Door de aantrekkelijke dividendrendementen kunt u van deze aandelen dan nog jaren plezier hebben. Zeker ook omdat ik ervan uit ga, dat we op termijn een herstel van de olieprijs gaan zien naar een niveau tussen de $70 en $90 per vat.

Eric Poelmann, DividendRadar.nl

 

De auteur heeft posities in BP, Chevron en Exxon. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividend liefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als wat meer speculatieve beleggingen in dividend aandelen aan de orde.