Nieuws/Financieel
861290
Financieel

Week van het pond sterling

De afgelopen week stal het Britse pond sterling de show op de valutamarkten. De Bank of England (BoE) verwelkomde openlijk de recente val van de olieprijs in het kwartaalrapport over de inflatie. Bovendien, in lijn met onze voorspellingen, gaf de BoE aan dat de markten er naast zitten als ze denken dat er geen renteverhoging komt in 2015.

Het was dan ook geen verrassing dat het pond tegenover de belangrijkste munten omhoog vloog en sloot de week af met een nieuw meerjarig record tegenover de euro.

De euro maakte een stabiele week door en wist zelfs een licht herstel te boeken nu er tekenen zichtbaar worden dat er vandaag al een akkoord tussen de bestuurders in de eurozone en de nieuwe Griekse regering zou kunnen worden bereikt.

De reeks bescheiden positieve berichten uit de eurozone verraste in positieve zin. Het BNP groeide in het vierde kwartaal met een beter dan verwachte 1,4%. Nog niet genoeg om de werkloosheidscijfers al te doen keren, maar het was wel een versnelling in vergelijking met de sombere 0,6% van het voorgaande kwartaal. Meevallend was ook het Duitse groeicijfer, dat versnelde naar 2,8%. De economie in de eurozone profiteert nu van drie positieve factoren. Ten eerste geeft de enorme daling van de munt de economie een duw in de rug, die de export stimuleert.

Ten tweede was er de daling van de energieprijzen, die de besteedbare inkomens op een continent dat afhankelijk is van olie-importen. Tenslotte geeft de door de ECB veroorzaakte daling van de inflatiecijfers lucht aan de landen met hoge schulden en lijkt nu ook effect te gaan krijgen op de kredietvraag. Het lijkt er zelfs op dat het grote verschil in de economische prestaties tussen beide kanten van de Atlantische oceaan niet langer verder groeit na het enigszins tegenvallend nieuws vanuit de VS (de detailhandelsverkopen vielen in januari opnieuw tegen).

Uiteraard zullen de korte termijn vooruitzichten voor de euro vooral beïnvloed worden door dramatische krantenkoppen over de onderhandelingen met de Grieken. Wij blijven optimistisch omdat het in bieder belang is om een overeenkomst te bereiken zonder gezichtsverlies voor beide kampen. Dan kunnen de Grieken zich weer richten op de binnenlandse hervormingen en voorkomt de eurozone een nieuw ongeluk, net nu de macro-economische vooruitzichten beginnen te verbeteren. Er zijn zelfs geluiden te horen dat dit al binnen de komende 48 uur kan gebeuren. Echter, het lijkt duidelijk dat de onderhandelingen diep zullen gaan en we verwachten pas op zijn vroegst vanavond laat nieuws.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York.