Nieuws/Financieel
861306
Financieel

Russische viceministers op sanctielijst EU

Twee Russische viceministers van Defensie zijn toegevoegd aan de zogeheten zwarte lijst van de Europese Unie in verband met de Oekraïnecrisis. In totaal zijn negentien Russen en pro-Russische Oekraïners en negen organisaties toegevoegd aan de lijst van personen en instanties van wie de tegoeden in de EU zijn bevroren. Ook zijn ze niet meer welkom in de 28 lidstaten van de Unie wegens hun steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

De twee onderministers zijn Arkadi Bachin (58) en Anatoli Antonov (59). Beiden zijn betrokken bij het ondersteunen van de inzet van Russische militairen in het oosten van Oekraïne. Ook de leiders van twee bataljons van gewapende separatisten en diverse „zogenoemde ministers” van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk en Donetsk staan op de lijst.

De 77-jarige zanger Josif Kobzon, soms de Russische Frank Sinatra genoemd, kan voorlopig zijn talent niet in de Unie laten zien. Hij is lid van de Doema, de Russische Tweede Kamer, en heeft zich laten uitroepen tot honorair consul van de Volksrepubliek Donetsk. De EU heeft nu tegen in totaal 151 personen en 37 organisaties en bedrijven strafmaatregelen genomen.

De Europese Unie besloot donderdag de extra sancties door te zetten ondanks het akkoord over een staakt-het-vuren dat diezelfde dag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk was gesloten. Premier Mark Rutte zei toen dat de EU klaarstaat om nieuwe sancties uit te vaardigen, als het akkoord niet wordt nageleefd. Over het mogelijk opheffen van de strafmaatregelen tegen Rusland of de rebellen zei de premier dat daar pas „over weken, maanden” kan worden gesproken, als de situatie in het oosten van Oekraïne echt is genormaliseerd.