Nieuws/Financieel
861319
Financieel

Dijsselbloem: goed nieuws voor verzekerden

De verkoop van het genationaliseerde Vivat aan de Chinese verzekeraar Anbang is goed nieuws voor de miljoenen polishouders bij Vivat, het vroegere Reaal. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat maandag in een toelichting op zijn besluit Vivat aan Anbang te verkopen.

„Het bedrijf wordt gered en de Chinezen steken er fors nieuw geld in. Dat betekent dat de 4000 medewerkers weer een toekomst hebben en de miljoenen polishouders met veel meer zekerheid een eventuele uitkering tegemoet kunnen zien”, aldus Dijsselbloem. In totaal heeft Vivat 6 miljoen polissen in beheer.

Grote tegenvaller

De minister had bij de verkoop van Vivat wel te maken met een „grote tegenvaller” van 700 miljoen euro, als gevolg van een boekhoudfout binnen Reaal eind jaren negentig. Dit lijk uit de kast werd pas duidelijk, ruim nadat Dijsselbloem SNS Reaal in februari 2013 voor 3,7 miljard had genationaliseerd.

Reaal stond bij de nationalisatie in de boeken voor 1,4 miljard, Financiën schatte het destijds in op 1,1 miljard, maar inmiddels wordt het verkocht voor 150 miljoen. Behalve de tegenvaller van 700 miljoen als gevolg van de fout in de boekhouding, waren er ook nog andere oorzaken - zoals een lage rente - die de waarde van Reaal fors hebben doen dalen.

Boekhoudfout

Dijsselbloem laat die boekhoudfout nu onderzoeken. Van een boekhoudschandaal wil hij nog niet spreken omdat hij niet weet of er sprake is van opzet. Wel is duidelijk dat het een dure fout was, die in de jaren erna nooit is opgemerkt door de accountants en evenmin door De Nederlandsche Bank.