Nieuws/Financieel

Column: Dansende dollars bezorgen top-dj’s een probleem

Door Laurens Maartens

Dj Armin van Buuren tijdens het Amsterdam Dance Event.

Dj Armin van Buuren tijdens het Amsterdam Dance Event.

ANP

De Nederlandse dancesector heeft de wereld veroverd. De optredens op de verschillende continenten levert bekende dj’s echter beduidend minder op dan een jaar geleden. Oorzaak? De kracht van de euro.

Dj Armin van Buuren tijdens het Amsterdam Dance Event.

Dj Armin van Buuren tijdens het Amsterdam Dance Event.

ANP

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is een goede aanleiding om in te zoomen op de valutaproblemen van top-dj’s. Vorig jaar stonden er meer 30 Nederlandse acts in de top-100 van de DJ Mag Top 100. In de nieuwe lijst die binnenkort uitkomt staan ongetwijfeld weer heel veel namen van vaderlandse bodem. Deze dj’s treden overal ter wereld op, maar waarschijnlijk zien ze hun bankrekening in het lopende jaar beduidend minder snel groeien dan in voorgaande jaren. Dat heeft alles te maken met de kracht van de euro.

Optredens over de grens minder lucratief

Sinds eind 2016 is de euro ten opzichte van de dollar gestegen van $ 1,05 naar $ 1,18. Als een artiest op oudjaarsavond $ 500.000,- had verdiend voor een optreden in de Verenigde Staten, leverde dat hem in euro’s € 476.190,- op. Nu zou dat nog maar € 423.729,- zijn. De opmars van de euro wordt gedreven door twee factoren. Aan de ene kant is dat een wat achterblijvende groei van de Amerikaanse economie. Hierdoor verhoogt de centrale bank in de Verenigde Staten de rente minder snel dan de meeste spelers op de valutamarkt hadden verwacht.

Op zoek naar een mooie spaarrente

De rente is een belangrijke factor op valutamarkten. Grote partijen zullen hun vermogen bij voorkeur aanhouden in een valuta van een land waar ze een relatief aantrekkelijke spaarvergoeding ontvangen. In Europa krijgt de economie juist veel meer de wind in de rug. Handelaren houden er al rekening mee dat de Europese Centrale Bank komende week plannen ontvouwt om een steunprogramma af te bouwen, waarna de weg openligt voor een verhoging van de rente. Dan zouden Nederlandse dj’s weliswaar iets meer rente over hun spaargeld ontvangen, maar dat weegt niet op tegen de dalende buitenlandse inkomsten. De euro is dit jaar namelijk ook al gestegen ten opzichte van het Britse pond. Een optreden in Londen levert hierdoor circa 6% minder op dan elf maanden geleden.

Dance-export stagneert

De kracht van de euro zet zo even een rem op de internationale groei van de Nederlandse dancesector. Onderzoekers van het Economisch Bureau van ING hebben becijferd dat de exportwaarde van de dance-industrie in de afgelopen vijf jaar ongeveer is verdrievoudigd tot circa € 130 mln. in 2016 (de totale industrie wereldwijd is maar liefst € 5,25 mrd.). Ze voorspelden dat dit bedrag zou toenemen tot € 150 mln. in 2020, maar het is de vraag of ze daarbij rekening hadden gehouden met de flinke euro-stijging.

Beschermen tegen grillen valutamarkt

Het is overigens niet zo dat succesvolle Nederlandse dj’s automatisch zijn overgeleverd aan de grillen van valutamarkten. Er zijn allerlei instrumenten om je te beschermen tegen koersschommelingen tussen het moment dat je een afspraak maakt voor een optreden en de betaling, zoals valutaopties of termijncontracten. De echte top-dj’s zullen daar niet van wakker liggen. Die houden zich liever bezig met hun muziek. Die maakt ze tot de best betaalde artiesten ter wereld.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Lees meer over