Nieuws/Financieel
863034
Financieel

Londen vreest slechte afloop Griekse crisis

Het gevaar neemt toe dat „zaken verkeerd worden ingeschat” en de tweespalt tussen Griekenland en de eurozone „helemaal verkeerd afloopt”. Dit vreest de Britse minister van Financiën, George Osborne. Hij zei maandagavond op bezoek in Turkije dat „het duidelijk is dat de gevaren voor de wereldeconomie en voor de Britse economie elke dag groter worden”.

Londen maakt zich grote zorgen. Osborne zei een week geleden al dat „de impasse in de eurozone snel de grootste bedreiging voor de wereldeconomie wordt”. Maandag had de Britse premier David Cameron topoverleg in Londen over wat te doen staat als Griekenland noodgedwongen uit de eurozone treedt.

Maandag stak de nieuwe links-radicale Griekse premier Alexis Tsipras weer een felle rede af waarin hij vasthield aan zijn plan om op te houden met bezuinigen. Als dit tot een breuk met de rest van de eurozone leidt, dan moet Griekenland maar ergens anders hulp zoeken, suggereerde dinsdag Tsipras' coalitiepartner Panos Kammenos die eind januari minister van Defensie is geworden. Hij dacht hardop aan de VS, Rusland en China.