Nieuws/Financieel
863092
Financieel

Blokker schrapt 440 banen

Blokker schrapt 440 van de 7200 banen. Dat maakte de winkelketen maandagavond bekend.

De ontslagen vallen bij ongeveer 250 eigen winkels, de helft van het totaal aantal eigen Blokker-winkels. Het aantal werknemers dat zijn baan kwijtraakt, is rond de 6 procent van het totaal aantal werknemers.

Dalende omzetten

Blokker zegt dat de vermindering van het aantal banen nodig is omdat de omzetten in de winkels dalen. Blokker trekt minder publiek en de consumenten besteden minder. "De loonkosten moeten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels", staat in een verklaring.

Flexibel

Blokker schrijft verder dat flexibilisering van de werktijden een voorwaarde is om klanten goed te kunnen bedienen. Op dit moment is de bezetting in veel van de filialen te hoog.

Vernieuwing

Blokker kondigt tevens aan na de zomer te beginnen met stapsgewijze vernieuwing van de winkels. Bij zeven winkels is dat bij wijze van proef al gebeurd en dat is volgens het bedrijf goed gelukt.

Daarnaast zal verder worden geïnvesteerd in online-activiteiten. De online-omzet van Blokker is naar eigen zeggen het afgelopen jaar met ruim 40 procent gegroeid.

De investeringen in de keten komen voor 2015 neer op een bedrag van circa 25 miljoen euro.

Wegwerken

De vakbonden maken zich al langer zorgen over de ontwikkelingen bij Blokker. Werknemers in vaste dienst zouden doelbewust worden "weggewerkt", zei bestuurder Niels Suijker van FNV Handel gisteren.

De directie van Blokker heeft een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ingediend over het voorgenomen besluit over de flexibilisering van werktijden en de ontslagen van de ongeveer 440 medewerkers. Blokker gaat met de vakbonden overleggen over een sociaal plan.