Nieuws/Financieel
863116
Financieel

Geen groot Grieks drama

Beleggers deden vandaag vooral de recent sterk opgelopen beursfondsen in de verkoop, in reactie op zorgwekkende berichten vanuit Griekenland. Dankzij de opmars van olie- en staalbedrijven bleef het verlies voor de AEX evenwel binnen de perken. Midkapper Binck ging onderuit na een tegenvallend kwartaalrapport.

De AEX-index sloot 0,8% lager op 451 punten. De Midkap zakte eveneens 0,8%, naar 672,2 punten.

Ook elders in Europa hadden verkopers stevig de overhand. Parijs en Frankfurt zakten 0,9% respectievelijk 1,7%.

Grieks steekspel

Dat premier Tsipras liet weten dat Griekenland geen verlenging wil van het huidige steunpakket, zorgt volgens beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING voor veel onzekerheid. ,,En als beleggers ergens niet van houden, is dat het wel. Het politieke spel wordt hard gespeeld en de uitkomst is ongewis."

Tot woensdag zal het volgens Wiersma zeer onrustig blijven op de financiële markten. ,,Dan vergaderen de ministers van Financiën van de eurolanden. Of er een oplossing wordt gevonden, is natuurlijk nog maar de vraag. Uiteindelijk komt er vermoedelijk wel een compromis dat alle partijen naar de buitenwacht goed kunnen verdedigen."

De beleggingsstrateeg meent dat Griekenland het overige nieuws grotendeels naar de achtergrond drukt. ,,De bedrijfscijfers hebben nu weinig impact. Op de tegenvallende handelscijfers uit China wordt ook nauwelijks gereageerd. Maar hierbij speelt mee dat beleggers hopen dat de Chinese centrale bank met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt."

Achterblijvers houden stand

Op het Damrak werden vooral fondsen van de hand gedaan die de afgelopen maanden stevig waren opgelopen.

Chipmachinefabrikant ASML belandde met een min van 3,1% op €87,26 onderaan. Heineken zakte 2,4% naar €64,17, door de dankzij UBS opgelaaide vrees dat het Mexicaanse Femsa na het verstrijken van de lock-up periode zijn 20%-belang gaat afbouwen.

Kabelmaatschappij Altice en vastgoedfonds Unibail-Rodamco daalden 2,4% naar €77,59 respectievelijk 2,3% naar €250,50.

Diverse achterblijvers in de afgelopen maanden blonken ditmaal uit. Staalgigant ArcelorMittal eindigde met een plus van 3,2% op €9,02 aan kop.

De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore klommen 3,1% naar €20,34 respectievelijk 1,8% naar €9,94, gesteund door een voortgaand prijsherstel van het zwarte goud. De OPEC hielp hierbij een handje door zijn verwachting voor het mondiale aanbod van olie te verlagen.

Binck onderuit

Bij de middelgrote fondsen werd BinckBank 10% lager gezet op €6,97 na tegenvallend nieuws over Alex Vermogensbeheer. De internetbroker kreeg vanmorgen al meteen een afwaardering van Kepler Cheuvreux naar 'houden'. Analisten toonden zich ook teleurgesteld over het feit dat Binck niet meer van plan is overtollig kapitaal uit te keren aan aandeelhouders.

De vastgoedfondsen NSI en VastNed verloren 2,7% op €4,21 respectievelijk 2,5% op €44,11. Wereldhave beperkte het verlies tot 1,8% op €61,39, na een optimistisch rapport van ING. De bank is het vastgoedfonds opnieuw gaan volgen, met een houdadvies en een koersdoel van €63,10.

Air France KLM vloog 2,2% omlaag naar €7,23 na de publicatie van tegenvallende vervoerscijfers. De luchtvaartcombinatie vervoerde in januari wel meer passagiers, maar haalde daarop minder inkomsten binnen.

TomTom ging 0,5% achteruit naar €5,85. Het navigatiebedrijf is samen met concurrent Garmin aangeklaagd in de VS. Slachtoffers van een busongeval willen een schadevergoeding van de twee bedrijven.

Smallcap Ballast Nedam zakte 0,1% naar €2,94. De bouwer probeert via het Permanent Hof van Arbitrage schot te krijgen in een zaak rond een schadeclaim die jaren geleden bij de Staatsolie Maatschappij Suriname werd neergelegd.

Op de lokale markt eindigde Lucas Bols 0,5% in de min op €16,32. De vorige week naar de beurs teruggekeerde cocktail- en jenevermaker rapporteerde een kleine daling van de kwartaalomzet.

Optiekketen GrandVision verloor 1,4% op €20,07, en daarmee slechts nipt boven de introductieprijs van €20.

Komende donderdagavond is het gratis DFT Online Seminar 'Inspelen op kansen in de huidige markt met ETF's'. Inschrijven kan hier