Nieuws/Financieel
863120
Financieel

Apple jaagt met miljardenobligatie op Zwitserse frank

Apple denkt zeer goedkoop te kunnen gaan lenen, door een volgende miljardenobligatie in de sterk gestegen Zwitserse franken uit te geven. Daartoe heeft het grootste technologiebedrijf ter wereld zakenbankiers ingeschakeld.

Het zou de eerste obligatie van Apple in de Zwitserse munt worden. Dinsdag komt volgens de Wall Street Journal de eerste obligatie in de markt. Apple geeft vaker obligaties uit, maar vanwege de omvang van het bedrijf heeft dit direct een reactie in de markt.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple haakt hiermee aan bij de trend onder beleggers om schuldpapier in Zwitserse franken te kiezen.

Zwitserse route

Door de sterke stijging van die vraag naar Zwitsers papier is de yield op staatsobligatie negatief geworden. Beleggers zijn dus bereid om te betalen om Zwitserland contant geld te lenen voor een termijn van tien jaar.

De Zwitsers hebben de vaste relatie tot de euromunt laten varen. Door het loslaten van deze 'peg' schoot de Zwitserse frank aanvankelijk 40% omhoog.

De negatieve yield op Zwitsers staatspapier betekent dat Apple zeer goedkoop kan lenen, omdat bedrijfsobligaties doorgaans zeer nauw correleren met de prijs van staatsobligaties.

Miljarden in kas

Apple geld als het rijkste bedrijf ter wereld en heeft rond $150 miljard in kas. Afgelopen tijd heeft Apple meermalen obligaties uitgegeven waarmee het divididend voor zijn aandeelhouders betaalt. Vorig jaar was dat $17 miljard in totaal aan leningen.