Nieuws/Financieel
863171
Financieel

Profiel: V&D

Het reddingsplan voor V&D is geslaagd. Eigenaar Sun Capital, het bedrijf zelf, de banken en vastgoedeigenaren kwamen na langdurig overleg tot een akkoord. Hieronder een kort profiel van de warenhuisketen.

- Naam: V&D

- Opgericht: in 1887 in Amsterdam, door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann. Al snel volgden filialen in Rotterdam, Den Haag en andere grote steden.

- Winkels: V&D is naar eigen zeggen het grootste warenhuis van Nederland, met 63 winkels en een webshop. Ook de bekende restaurantketen La Place (ruim 250 vestigingen) hoort bij V&D.

- Recente historie: V&D maakte vanaf 1999 deel uit van hetzelfde concern als De Bijenkorf en HEMA: Vendex KBB. Dat werd in 2004 overgenomen door een consortium van investeerders, en ging daarna als Maxeda door het leven. In 2010 verkocht Maxeda V&D aan Sun European, de Europese tak van het Amerikaanse investeringsfonds Sun Capital Partners.

- Topman: Don Roach als topman ad interim. Per 1 maart begint John van der Ent als nieuwe bestuursvoorzitter van de V&D Groep. Nu is die nog baas bij modebedrijf Etam.

- Financiële gegevens: V&D lijdt al jaren verlies. In 2013 verdubbelde het nettoverlies zelfs ruimschoots, van 19 miljoen euro in 2012 tot 42 miljoen euro. De omzet daalde toen met 4 procent en kwam uit op 619 miljoen euro. Over 2014 zijn nog geen cijfers bekend

- Werknemers: circa 5000. Bij La Place, dat een zelfstandige bv is, werken nog eens ruim 5000 mensen.