Nieuws/Financieel
863173
Financieel

Van dag tot dag: De crisis bij V&D

V&D slaagt er al jaren niet in om uit de rode cijfers te komen. Sinds half januari probeert de warenhuisketen met een enkele noodgrepen de eigen toekomst veilig te stellen. Een overzicht.

3 januari - DFT schrijft als eerste uitgebreid over de grote financiële problemen bij V&D en de ingrepen die waarschijnlijk zullen volgen.

19 januari - V&D meldt dat de salarissen van alle circa 5000 werknemers per 1 februari met 5,8 procent worden gekort. Ook andere arbeidsvoorwaarden zullen worden versoberd. V&D zegt dat van de banken, vastgoedeigenaren en leveranciers eveneens een bijdrage wordt verwacht.

22 januari - Vakbond CNV legt zich er niet bij neer. De bond overweegt een rechtsgang. Ook vakbond FNV gaat de achterban raadplegen.

26 januari - Uit een brief in handen van de Volkskrant blijkt dat V&D de verhuurders van zijn panden heeft gevraagd om een huurvrije periode van vier maanden. Ook wil V&D daarna een structurele huurverlaging.

28 januari - Het wordt duidelijk dat Sun Capital, de eigenaar van V&D, alleen bereid is opnieuw miljoenen te investeren in het bedrijf als ook andere betrokken partijen meewerken.

30 januari - Vastgoedbedrijf IEF Capital spant een kort geding aan tegen V&D. De pandbaas eist ontruiming van de V&D's in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht, omdat het concern de huur niet meer betaalt. Ook andere verhuurders dreigen met juridische stappen.

31 januari - V&D ontkent berichten dat de banken de kredietkraan bij de keten al hebben dichtgedraaid.

3 februari - V&D maakt op het laatste moment nog een deel van de huur aan IEF over. Maar het kort geding gaat door. V&D betoogt in de rechtszaal dat het bedrijf uitstel van betaling moet aanvragen wanneer zijn vier topvestigingen moeten worden ontruimd.

4 februari - Meerdere rechtsgangen volgen. De eigenaar van het V&D-pand in Roermond begint een kort geding. En de bonden stappen nu ook naar de rechter. V&D wil de aangekondigde loonmaatregelen nog wel verzachten, maar dat vinden de bonden niet voldoende. Verder wordt bekend dat CB, voorheen Centraal Boekhuis, en elektronicaconcern de BAS Group hun leveringen aan V&D hebben gestaakt.

6 februari - Een nieuw gesprek tussen V&D en de vakbonden levert geen toenadering op, maar winkelverhuurder IEF toont zich toch bereid mee te denken over een oplossing.

7 februari - Samen met verhuurders en banken, maar zonder de vakbonden, onderhandelt V&D tot laat in de avond over een oplossing.

8 februari - Ook op zondag gaan de onderhandelingen stug door. In de middag krijgen ook de bonden een uitnodiging voor overleg, maar zij verlaten het hoofdkantoor van V&D al weer snel. De standpunten van beide partijen liggen te ver uit elkaar.

9 februari - In de ochtend gaat het overleg tussen Sun Capital, V&D en de banken weer verder. Verhuurders zouden al een overeenstemming hebben met V&D, maar de andere partijen moeten nog akkoord gaan met het reddingsplan. In de loop van de middag lukt dat alsnog.