Nieuws/Financieel
863202
Financieel

'Grieks overschot voldoet aan de eisen'

Griekenland heeft afgelopen jaar aan de eisen van zijn geldschieters voldaan met een verdere toename van het overschot op zijn begroting. Dat zei de Griekse staatssecretaris van Financiën Dimitris Mardas maandag in het Griekse parlement.

Het primaire overschot van Griekenland nam vorig jaar naar verwachting toe tot 2,9 miljard euro. Dat betekent dat de inkomsten van de Griekse overheid in 2014 bijna 3 miljard euro hoger waren dan de uitgaven, als de rentebetalingen over de Griekse staatsschuld buiten beschouwing worden gelaten. Daarmee zou het overschot voldoen aan de eisen van de eurolanden en het IMF.

Die eisen horen bij de noodsteun die de afgelopen jaren aan Griekenland is verleend en die eind deze maand afloopt. De geldschieters zouden graag zien dat Griekenland een verlenging van die steun vraagt, zodat de komende maanden kan worden bepaald hoe het land verder op de been kan worden gehouden. Griekenland wil echter af van de zware voorwaarden die aan de leningen zijn gekoppeld en weigert daarom vooralsnog om die verlenging te vragen.

Extra overleg

De ministers van Financiën van de eurolanden, verzameld in de eurogroep, houden woensdag een extra overleg over de situatie in Griekenland. Dat beraad vindt plaats ter voorbereiding van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie een dag later. Het is het eerste overleg van de eurogroep met de nieuwe Griekse minister Yanis Varoufakis.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin sprak maandag zijn vertrouwen uit in een goede afloop. ,,Volgens mij hebben beide kanten de wil om een oplossing te vinden'', zei hij in de marge van een bijeenkomst van de G20 in Istanbul. ,,We moeten daarbij zowel de wil van de Griekse kiezers als de Europese regels respecteren.''

Vooralsnog liggen de partijen echter ver uit elkaar. De Griekse premier Alexis Tsipras liet zondag weten dat Griekenland zich via een overbruggingskrediet wil verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen. Ondertussen zouden dan nieuwe afspraken met de geldschieters kunnen worden uitgewerkt. Onder meer eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft echter al aangegeven weinig heil te zien in een tijdelijke oplossing.