Nieuws/Financieel
863239
Financieel

Doelbereiktheid

Bij het woord ‘proberen’  heb ik een negatief gevoel, net zo als bij het woord ‘doelgerichtheid’.  Wat heeft het voor zin om héél  hard te proberen, als het vervolgens niet lukt? Het is toch redelijk zinloos om wel te richten op een doel, maar dat vervolgens niet te bereiken?

Afgelopen week mocht ik lesgeven aan eerstejaars studenten van een universiteit. Ik was even vergeten dat deze doelgroep een grote hoeveelheid energie heeft, dat eigenlijk nog nergens op gericht is. Heerlijk pientere stuiterballen, die alle kanten opvliegen, want alles is zo interessant…

Inspiratie

Dit voorbeeld is belangrijk voor uw bedrijf: heeft u medewerkers met een tomeloze energie aan het werk? Komen uw collega’s ’s morgens de afdeling op met een feestgevoel? ‘Oh klant, kom hier, opdat ik u  helpen kan!’ Een dergelijke inzet van uw vakbroeder zou zo veel meer productiviteit opleveren!

Aan u om een inspirerend doel te schetsen om die energie op te richten. Het doel moet nastrevenswaardig, uitdagend en uitnodigend zijn. Welke stimulerende boodschap geeft u aan het begin van de werkweek mee aan uw leidingkrijgenden? Het is aan u!

Ten tweede moet het doel ook daadwerkelijk bereikt kunnen worden. Wat is er leuker dan het behalen van een eindpunt? Het afvinken van je ‘to do’- lijst met een resultaat waar je trots op mag zijn? Die trots levert weer meer energie op en zo krijg je een opwaartse spiraal; meer energie, nieuwe doelen bereiken, meer werkkracht, meer resultaat, extra daadkracht, enzovoorts. Heerlijk! Wist u dat u tot 30 procent (!) meer kunt bereiken door duidelijke doelen te stellen?

Amongst the stars!

Ik heb het woord ‘doelbereiktheid’ bedacht ter vervanging van effectiviteit. Wat was uw doel en heeft u dat doel ook bereikt? Spreek met uw collega’s een ambitieus doel af, werk er hard aan om het te bereiken en vier een feest als het doel bereikt wordt.

Als laatste heb ik nog een mooie uitspraak voor u:

‘Aim for the moon; even if you miss, you still end up amongst the stars!’

Weliswaar niet het doel wat je voor ogen had, maar wel nastrevenswaardig!