Nieuws/Financieel
863250
Financieel

'Olieproductie op peil om schuldenlast'

Energieconcerns kiezen er wellicht niet snel voor om hun olieproductie te verlagen. Na de halvering van de olieprijzen ten opzichte van afgelopen zomer hebben ze elke cent hard nodig om hun schulden af te lossen. Dat stelde de Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) maandag.

Volgens de BIS is de schuldenlast in de sector sinds 2003 verviervoudigd, tot meer dan 800 miljard dollar (bijna 706 miljard euro). Door de val van de olieprijzen is het duurder geworden voor olieproducenten om geld te lenen. De rente op obligaties van energiebedrijven ligt ongeveer 8 procentpunt boven de officiële rentetarieven. In juni, toen olie nog ruim duurder was dan 100 dollar per vat, was dat circa 3 procentpunt.

Sinds 2003 heeft de uitgifte van schuldpapier door energieconcerns een vlucht genomen. ,,Dit moedigde de bedrijven aan om hun verkoopprijzen met futures vast te zetten, waardoor er extra verkoopdruk ontstond. Daarnaast bleef de productie op een verhoogd niveau om de omzet op peil te houden. Dat zorgde voor een langere periode van overproductie'', aldus de BIS.

In drie van de afgelopen zes handelsdagen schoot de prijs van een vat Amerikaanse olie met meer dan 5 procent heen en weer. Maandag kostte een vat 51,81 dollar (plus 0,2 procent). Brentolie werd juist 0,3 procent goedkoper op 57,64 dollar per vat.