Nieuws/Financieel
863251
Financieel

'Gemengde berichten van BinckBank'

BinckBank heeft maandag gemengde berichten naar buiten gebracht. Dat concludeerde analist Cor Kluis van Rabobank naar aanleiding van de kwartaalcijfers en de nieuwe doelstellingen van de internetbroker.

Kluis stipte allereerst zijn teleurstelling aan over het uitblijven een nieuw aandeleninkoopprogramma, dat hij op 25 miljoen euro had ingeschat. Binck besloot echter terug te komen op de eerdere belofte dat overtollig kapitaal boven de grens van 200 miljoen euro aan aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dat besluit hangt samen met de nieuwe prognoses voor de groei bij Alex Vermogensbeheer, die veel voorzichtiger zijn dan de vorige.

Operationeel liepen de zaken wel goed bij Binck, aldus de analist. De operationele winst was beter dan verwacht, door een hoge activiteit van klanten in Nederland. Kluis wees erop dat de brokeractiviteiten nog altijd veruit het belangrijkste onderdeel van Binck vormen. Alex vormt minder dan 10 procent van het bedrijf.

Tegenvallend

KBC Securities bestempelde de operationele activiteiten maandag ook als tegenvallend. De aangepaste nettowinst van 12,7 miljoen euro was volgens analist Matthias De Wit weliswaar beter dan verwacht, maar dat kwam volgens hem door een eenmalige belastingmeevaller.

ING-analist Albert Ploegh vindt de redenen voor het besluit ten aanzien van het overtollige kapitaal, dat nu ruim 25 miljoen euro bedraagt, verwarrend. Het is volgens hem bovendien teleurstellend, omdat Binck zich vorig jaar nog beriep op zijn mogelijkheden om kapitaal uit te keren.

Teleurstelling

Rabo hanteert een koopadvies voor het aandeel BinckBank, dat bij KBC op accumulate staat. Analisten van Kepler Cheuvreux verlaagden hun advies maandag van buy naar hold. ING handhaafde zijn hold-advies.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de meldingen van de internetbroker. Het aandeel BinckBank stond maandag na bijna een uur handel 7 procent in de min op 7,21 euro.