Nieuws/Financieel
863254
Financieel

Nutrition en frank kernpunten bij DSM

Analisten kijken bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers van DSM vooral naar de ontwikkelingen bij het onderdeel Nutrition en het negatieve effect van de sterkere Zwitserse frank op het speciaalchemiebedrijf. DSM opent zijn boeken woensdag om 07:15 uur.

Joost van Beek van Theodoor Gilissen vraag zich af hoe concreet het effect van de frank is en in hoeverre DSM maatregelen heeft genomen om dat te bestrijden. De frank is in waarde gestegen sinds de Zwitserse centrale bank de koppeling van de munt met de euro losliet. De sterke frank zal er volgens Van Beek in combinatie met zwakke vitamineprijzen toe leiden dat DSM zijn doelstelling voor de ebitda-marge bij Nutrition dit jaar laat varen. Het concern mikt, evenals in de afgelopen jaren, op 20 tot 23 procent.

Wim Hoste van KBC ziet de waardestijging van de frank als een ,,externe omstandigheid waar DSM weinig invloed op uit kan oefenen'' en richt zich vooral op commentaar over de marktomstandigheden bij Nutrition. Zo is hij benieuwd naar de ontwikkelingen in de VS op het gebied van vitaminen en omega 3, babyvoeding en naar een prognose van DSM voor de prijsontwikkeling.

Uitspraken

Hoste erkende wel dat de frank het ,,niet eenvoudiger'' zal maken voor DSM om zijn beoogde ebitda-marge bij Nutrition te halen. ,,Ze zaten comfortabel in de bandbreedte en zakten vorig jaar naar de onderkant'', aldus de analist.

Hoste en Van Beek letten ook op eventuele uitspraken over de verkoop van onderdelen. In het vierde kwartaal verkocht DSM Synres en Euroresins aan investeerders. De verkoop van caprolactam en acrylonitril, twee grondstoffen voor plastic en nylon, staat nog op stapel. Mogelijk speelt de activistische aandeelhouder Thirdpoint een rol in deze plannen. Thirdpoint, dat een belang van 3 procent bezit in DSM, drong vorig jaar aan op een opsplitsing van het concern. Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma zei in november dat het bedrijf niet werkt aan een dergelijk scenario.

In doorsnee rekenen analisten op een aangepaste nettowinst van 0,68 euro per aandeel, waar DSM in het vierde kwartaal van 2013 een verlies van 0,46 euro per aandeel rapporteerde. De omzet wordt geraamd op 2,28 miljard euro, tegen 2,38 miljard euro een jaar eerder. De ebitda komt naar verwachting uit op 294,1 miljoen euro, in verhouding met 316 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2013.