Nieuws/Financieel
863290
Financieel

China executeert mijnbouwmiljardair

In China is vandaag mijnbouwmiljardair Liu Han geëxecuteerd. Hij was in mei 2014 veroordeeld wegens meervoudige moord, het leiden van een criminele organisatie en andere misdrijven. In 2011 deed Liu een bod op het Australische mijnbouwconcern Sundance Resources.

Tegelijkertijd met Liu Han werden ook zijn broer Liu Wei en drie andere verdachten geëxecuteerd, nadat hun hoger beroep was afgewezen.De vijf werden ervan beschuldigd een 'mafia-achtig imperium' te hebben geleid, schrijven diverse persbureaus.

Liu Han zou nauwe banden hebben onderhouden met Zhou Yongkang, een Chinese politicus, die tot voor kort de scepters zwaaide over het nationale veiligheidsapparaat en de provincie Sichuan waar de basis van Liu Hans zakenimperium gevestigd was. Inmiddels is Zhou, die in december werd geaarresteerd, het middelpunt van een enorm onderzoek naar corruptie.

Liu Wei stond aan het hoofd van het niet beursgenoteerde Hanlong, dat in 2011 meer dan $1 miljard bood voor het Australische ijzerertsbedrijf Sundance Rersources. Die overname ging uiteindelijk niet door omdat de Chinezen in 2013 afhaakten. Daarvoor had Liu al een 55% belang genomen in een ander Australisch mijnbouwbedrijf, Moly Mines genomen, dat onder meer mijnen in Australië en de Verenigde Staten bezit.