Nieuws/Financieel
863371
Financieel

AF-KLM: minder omzet op groeiend vervoer

Air France-KLM heeft in januari iets meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder, maar zag de inkomsten daarvan opnieuw licht dalen. De groei deed zich voor bij het minder lucratieve passagiersvervoer in Europa, terwijl de vraag naar langeafstandsreizen verder afnam, zo maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie maandag bekend.

Het passagiersvervoer steeg met 0,5 procent naar 5,7 miljoen reizigers. De naar gevlogen kilometers omgerekende omzet zakte met 0,5 procent, terwijl de capaciteit met 0,6 procent werd uitgebreid. De vliegtuigen waren daardoor gemiddeld voor 82,3 procent bezet, waarmee de bezettingsgraad bijna 1 procentpunt minder was dan een jaar eerder.

Onderdeel Transavia boekte wel opnieuw een stevige groei. De vraag nam daar met 8 procent toe, terwijl de capaciteit met 5 procent groeide. Bij de budgetmaatschappij, die de komende jaren een steeds grotere rol moet krijgen binnen de luchtvaartgroep, was gemiddeld 83,9 procent van de stoelen aan boord gevuld. Dat is een verbetering van 2,5 procentpunt vergeleken met januari 2014.

Vrachtvervoer blijft een hoofdpijndossier voor de luchtvaartgroep. De vraag zakte hier vorige maand met 8 procent, terwijl de capaciteit slechts met 1,7 procent werd ingeperkt. Gemiddeld werd daardoor 56,6 procent van de ruimte in de vrachtvliegtuigen benut, wat bijna 4 procentpunt minder was dan een jaar eerder.